• Külföld

Felfegyverzett járőrhajóval ijesztgetik a kínaiak a japánokat

Felfegyverzett kínai járőrhajó ment egy vitatott hovatartozású szigetcsoport közelébe. A szigetcsoportot Japán és Kína is sajátjának tartja. A viszály történetében pedig még nem történt olyan, hogy fegyverekkel teli hajó közelítette volna meg a szigeteket.

A japán parti őrség tájékoztatott arról, hogy három kínai hajó lépett be a japánul Szenkaku-, kínaiul pedig Tiaojü-szigeteknek nevezett terület 12 tengeri mérföldes körzetébe. A szigeteket Japán saját felségterületének tartja.

A parti őrség közlése szerint a járőrhajók egyikén négy löveg volt, és ezt volt az első eset, hogy felfegyverzett kínai hajót azonosítottak a szigetek közvetlen közelében. A három kínai hajó azóta elhagyta a környéket. – írja az MTI.

A kelet-kínai-tengeri területi vita 2012 őszén mérgesedett el. A japán állam ugyanis megvette a szigetek egy részét azok tulajdonosától, egy japán magánszemélytől. Kína azonban törvénytelennek tartja a lépést, és sajátjának tartja a területet. Ennek nyomatékosítására azóta gyakran küldenek járőrhajókat a szigetek közelébe, bár az utóbbi időben a szembenállás elcsendesedett, a kínai-japán kapcsolatok viszonylagosan rendeződtek. Eddig legalábbis így tűnt.

Korábban az Egyesült Államok vezényelt a térségbe rombolót, erről itt olvashattak.

Top 0