• Külföld

Felfegyverkezve lehet menni a pszichiátriára

Texasban mindig is komoly hagyománya volt a fegyvertartásnak, az állam legújabb törvénye pedig kifejezetten a fegyvertartóknak nekik kedvez. Több nyilvános helyen is feloldották a fegyverviselési tilalmat, így más közösségi helyek mellett most már a texasi pszichiátriákra is be lehet vinni az engedéllyel tartott kézifegyvereket.

fotó: Europress / Jewel Samad - AFP

fotó: Europress / Jewel Samad - AFP

A váratlan lépés első jelének tűnt, mikor az Austin Állami Kórház faláról lekerült a „Tilos fegyvert behozni” felszólítás. A feloldást január 1-jén erősítette meg a hatályba lépő törvény – írja a Huffington Post.

Az új törvénynek köszönhetően közel egy millió texasi hordhatja magánál egyre több helyen a fegyverét – az oldás csak a gyakorlati vizsgát tett, engedéllyel rendelkező fegyvertulajdonosokra vonatkozik. A törvény alkotói szerint ez az engedmény elősegíti a közbiztonság megőrzését, míg az ellenzők szerint ez még több fegyveres erőszakhoz fog vezetni.

Az új törvény megalkotása közben komoly vita alakult ki arról, hogy a módosítás hogyan érintheti az egyetemeket. A Texas Egyetem azt javasolta, hogy a kollégiumi hálókból tiltsák ki a fegyvereket, míg az államügyész szerint ez sértené az új törvényt – így ott is megengedett a kézifegyver tartása.

Obama a fegyvertartásról szóló sajtótájékoztatón a könnyeivel küzdött (Fotó: Europress / Jim Watson - AFP)

Obama a fegyvertartásról szóló sajtótájékoztatón a könnyeivel küzdött (Fotó: Europress / Jim Watson - AFP)

A törvény megosztotta az embereket – több kórházban is visszahelyezték a tiltótáblát, arra kérve az embereket, hogy a fegyverüket hagyják az autójukban, vagy csak úgy hozzák be a kórházakba, hogy ne legyenek látható helyen.

A fegyvertartás kérdése nem csak Texas államban, hanem az egész Amerikai Egyesült Államokban napirenden van, miután Barack Obama elnök javaslatot tett a fegyverkereskedelem és a fegyvertartási engedélyek kiadásának szigorítására. Erről a napokban nyílt vitát is tartott Virginiában a lakosokkal – a vitáról itt írt bővebben a Faktor.

Top 0