• Külföld
Faktor

Rettegésben él Nyugat-Európa

Emberrablások, kifosztások, szexuális támadások, gyilkosságok - a bűntények száma annyira gyorsan nő, hogy a mai fiatalok már állandó rettegésben élnek. Egy friss közvélemény-kutatás szerint több millió tinédzser fél attól, hogy előbb-utóbb valamilyen támadás áldozatául esnek.

A félelem koraA felmérést a brit gyermekvédelmi szervezet, a Children’s Society készítette el: a csapat 3000, 10 és 17 közötti gyereket interjúvolt meg, majd az alaperedményeket kiegészítették korábbi évek tapasztalataival és a szakértők véleményével. A helyzet szerintük nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem egész Nyugat-Európában hasonló - írja a Daily Mail.

A fiatal lányok közül minden harmadik valóban fél attól, hogy egy idegen rájuk fog támadni. A fiúknál ez az arány némileg kisebb: a megkérdezettek negyede válaszolta azt, hogy többször is félt már támadástól. Összességében a kutatók szerint elmondható, hogy a brit gyerekek 40 százalékának, 2,2 millió fiatalkorú számára okozott már álmatlan éjszakákat az áldozattá válás gondolata.

A szakértők szerint ez nagyon magas szám, amivel foglalkozni kell. Az állandó rettegés és szorongás hatására ezek a gyerekek sokkal nagyobb eséllyel fordulnak az alkoholhoz, kábítószerhez, amely csak még tovább fokozza a bizonytalan helyzetet. De a kutatók szerint azt sem lehet kizárni, hogy a fiatalok félelmükben elszöknek otthonról, és máshol keresik a biztonságos életet – amit nem feltétlenül találnak meg.

Nemi erőszak, verés és boldogtalanságA lányok esetében magasabb a szexuális jellegű támadások esélye, ők ettől sokkal jobban félnek, mint a fiúk. „Csókot dobálnak utánunk, fütyülnek, elénk állnak és a korunkat kérdezik, utánunk kiabálnak, leparkolnak mellettünk, és a számunkat kérik. Szinte mindennap ez történik, ha kilépünk az utcára” – válaszolta egy tinilány a kutatók kérdéseire.

De a fiúk sincsenek jobb helyzetben, ők a testi sértéstől tartanak leginkább.

„Ezen a környéken mindennap meg kell küzdened a túlélésért”

– mondta egy 13 éves birminghami fiú.

Az állandó rettegés pedig a gyerekek életét nagymértékben befolyásolja. Bár valamilyen fokú félelem jogos és indokolt is, a szakértők szerint az Egyesült Királyságban a gyerekek 4,8 százaléka, közel 280 ezren boldogtalanná váltak a szorongásuk miatt. Európa országaiban is hasonló arányról lehet beszélni, és a helyzet egyre romlik.

A Children’s Society minden évben elkészíti a jelentését, és azt tapasztalták, hogy évről évre egyre nagyobb mértékben csökken a boldog, kiegyensúlyozott, elégedett gyerekek száma. Ez nem véletlen: az elmúlt öt évben a megkérdezett fiatalok 53 százaléka szembesült már legalább három komoly problémával, legyen az családon belüli erőszak, tudatmódosító szerek okozta bűntény vagy terrortámadás.

Kommentek:

Top 0