• Belföld
Faktor

Így juthat kedvezményesen új bútorhoz, óriási engedmények az üzletekben

A nagyobb bútoráruházakban is találhatunk kedvezményes termékeket.

A bútoreladások nagysága évről évre növekszik Magyarországon, sok esetben azonban még ma sincs pénze a lakosságnak a magasabb árkategóriájú bútorok megvásárlására. Van azonban lehetőség arra, hogy a többszázezres termékek árából megspórolhassunk 30, 50 de akár 80 vagy még több ezer forintot is. Ezért annyit kell tennünk, hogy felkutatjuk azokat az áruházi termékeket, amiket valamilyen sérülés vagy széria váltás miatt kedvezménnyel láttak el a boltok. A Pénzcentrum szerint az összes bútoróriásnál van erre lehetőség, de rendkívül sok múlik a szerencsén, és legtöbbször személyesen, időt nem kímélve kell utána mennünk a dolgoknak.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A válságból kilábaló ingatlanpiac, az új házak építése és az újépítésű lakások egyre növekvő eladása húzza újra felfelé a bútorpiacot. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a nagyobb mértékű eladási forgalomnak akadálya a bútorkereskedők folyamatos lemorzsolódása is. Számokban mindez azt jelenti, hogy miközben egy évtizeddel ezelőtt még ötezer felett mozgott a bútort kínáló kiskereskedelmi egységek száma, addig 2017-re ez a szám már csak 3 683 volt a statisztikai hivatal adatai szerint. A vezetést egyértelműen nemzetközi bútormultik vették át, akik a bútorokon kívül szinte minden egyéb lakberendezési terméket is felvonultatnak áruházaikban.

Ezeket a bútorokat árusítják kiA kiállított darabokat, az esztétikailag sérült berendezéseket és az egyszerűen csak kifutó modelleket az áruházak előszeretettel árusítják ki, így egy szemfüles vásárló akár egy komolyabb értékű bútordarabból is lecsíphet akár 50 százalékot is. Ez pedig egy 160 ezer forintos darabnál már 80 ezer forintos kedvezményt jelent.

Ha egy termék forgalmazása valamilyen okból kifolyólag országos szinten megszűnik (vagy ritkább esetben forgalmazása csak egy áruházban szűnik meg) és már nem "aktív-utánrendelhető", akkor az érintett darabokat kirárusítják átlagosan 20-50 százalékos kedvezménnyel. Mintadarabok és utolsó darabok esetében néha még ennél is nagyobb az engedmény. Kiárusítás oka lehet továbbá, ha egy bútordarab a kiállításban és/vagy a raktározás, logisztikai folyamatok során enyhébb, inkább csak esztétikai jellegű sérülést szenved -  mondta el a portálnak Simonyi András, a MMXH Lakberendezési Kft. ügyvezető igazgatója.

Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy semmilyen esetben nem részesülhet kedvezményes kiárusításban olyan termék, amelynek használati értékét nagymértékben befolyásolhatja a sérülése és/vagy balesetveszélyes lehet. Kizáró ok továbbá az is, ha adott esetben egy használt ágyat vagy matracot visznek vissza a vásárlók, ezek esetében érthető módon egészségügyi okokra hivatkozik a cég.

A kedvezményes területre az IKEA-nál is hasonló okokból helyezik ki a termékeket. Jellemzően kiállítási darabokat árusítanak ki. Ezen felül az áruházakba visszahozott termékeket helyezik ki, de vannak itt olyan áruk is, amik csak vizuálisan sérültek, például piszkosak. Fontos azonban megjegyezni, hogy kizárólag olyan termékek érhetőek el a leárazott részlegen, melyek funkciót tekintve használhatók és nem veszélyesek - számolt be a Pénzcentrumnak Pándi Imre, az IKEA újrahasznosítással foglalkozó munkatársa.

A szakember a kedvezményes helyre kihelyezett árukkal kapcsolatban azt is elmondta, hogy azokon a kiírás tartalmazza az eredeti összeget és az értékcsökkenés okát is. Az IKEA azt is elárulta, pusztán legenda az, hogy ezeken a részlegeken lehet alkudozni.

A kedvezményes árakkal kapcsolatban az IKEA szakembere elmondta, hogy ezek a termékek átlagosan 30 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint az eredeti áruk, azaz a valóságban 10 és 40 százalék között ingadozik nagyjából ez az összeg, ami függ többek között a sérülés, koszolódás, használat mértékétől, attól, hogy helyileg hol található, mennyire észrevehető a sérülés, koszolódás, elhasználódás.

Hasonló kihelyezési stratégiáról számolt be a JYSK is. Ezekben az áruházakban jellemzően online rendelések után visszaküldött termékek vagy szállítás alkalmával sérült darabok kerülnek kedvezményes eladásra.

Minden olyan hiba hordozhat maga után kedvezményt, ami nem akadályozza a termékek funkcionális használatát. A kedvezményes árak pedig a sérülés mértékétől függően változnak - mondta el a Pénzcentrumnak Hauer Attila, a JYSK Sales és Marketing Menedzsere.

Szinte csak helyben lehet hozzájuk jutniA Möbelix pedig online is elérhetővé teszi sérülés miatt kedvezményes darabjait, ami az áruház hivatalos weboldalán lehet megtalálni, úgy hogy keresgélés közben láthatjuk azt is, helyileg, pontos melyik boltjukban vehető át a darab.

Ezzel szemben a JYSK-nek kifejezetten outlet értékesítő területe csak az Újpesti áruházukban van, de persze egyedi, akciós darabokkal bárhol találkozhatunk helyben, ezekről bővebb információkat azonban csak személyesen kaphatunk.

Az IKEA-nak sem érhető el online az ilyen jellegű készlete, de helyben mindhárom magyarországi áruházban találkozhatnak ezzel a külön helyiséggel a vásárlók.

Kommentek:

Top 0