• Belföld
Faktor

Félárbócra eresztették a nemzeti lobogót - ilyen lesz a gyásznap

Felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót a veronai buszbaleset áldozataiért elrendelt nemzeti gyásznapon. Hétfő reggel a budapesti Kossuth Lajos téren tartott megemlékezésen ott volt Áder János államfő, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök, valamint miniszterek, kormánypárti és ellenzéki politikusok is.

A lobogó félárbócra eresztése után Bíró László katolikus tábori püspök mondott rövid imát. A megemlékezésen a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói és tanárai közül is sokan részt vettek. A közjogi méltóságok részvétüket fejezték ki.

A hétfő reggeli megemlékezés. Fotó: MTI - Kovács Tamás

A hétfő reggeli megemlékezés. Fotó: MTI - Kovács Tamás

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, Magyarország lobogóját és az európai zászlót pedig félárbocra kell ereszteni.

Az iskolákban tanóra vagy külön rendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

A nemzeti gyásznapon a lobogó félárbócra engedésével egy időben a Budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondult. Ez a harang csak a legnagyobb egyházi ünnepeken vagy különösen jelentős alkalmakkor szól, mint például Ferenc pápa megválasztása vagy Paskai László bíboros halála - írja a 24.hu.

Kommentek:

Top 0