• Krimi
Faktor

Vásárra mentek, fél napot szenvedtek a rendőrségen

80 ezer forint ellopásával gyanúsítanak egy kistelki családot. Szerintük bizonyítékok nélkül vitték be őket a rendőrségre, ahol megalázták őket. Még este sem volt nyugtuk, házkutatást tartottak náluk.

Horváth Arnoldot és feleségét, Horváth Magdolnát vitték be a rendőrségre a vasárnapi kisteleki vásárból.

A szegedi Horváth Arnold a Délmagyarnak beszélt a történtekről:

Teljesen megalázó volt az eljárás a rendőröktől.
A család azt állítja, nem akartak nagy dolgokat venni.

A család azt állítja, nem akartak nagy dolgokat venni.

A férfi szerint bármilyen bizonyíték nélkül vitték be őket a helyi rendőrkapitányságra. Horváthék a Kisteleken élő testvére házától délelőtt fél 10-kor indultak el a vásárba. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint fél 9 és fél 10 között öt lopás is történt. A családot emiatt tartották a kisteleki rendőrkapitányság fogdájában délután 5-ig.

A férfi azonban azt mondja:

Még Kistelek közelében sem voltunk, amikor a lopások történtek.

A rendőrök 80 ezer forintnyi készpénzt kerestek, de Horváthéknál csak 14 ezer forintot találtak. Még ezt is elkobozták tőlük. A rendőrök azzal magyarázták, hogy csak ennyi pénz volt a családnál, hogy a többi pénzt már elrejthették.

A férfi felesége, a klinikán ápolónőként dolgozó Horváth Magdolna az összegről így nyilatkozott:

Nem vittünk sok pénzt, mert semmi nagy dolgot nem akartunk vásárolni.

Horváthék kocsiját is átkutatták a rendőrök, de ott sem találtak semmit. Eközben a nőt 3, a férfiakat pedig 6-6 rendőr vette körbe.

A nő szerint simán leellenőrizhették volna, hogy ott voltak-e a lopás idején, mert kamerák alatt vezetett az útjuk:

Azt se nézték meg, hogy mikor mentünk ki Szegedről, pedig két traffipax alatt vezetett az utunk, és még Kisteleken is van egy mérő.

Az ápolónőtől és családjától DNS-mintát és ujjlenyomatot is vettek.

44 éves koromra eljutottam oda, hogy fotóval nyilvántartásba vettek

- panaszolta a nő, aki szerint az is furcsa, hogy a rendőrök azzal sem foglalkoztak, hogy mind a négyen büntetlen előéletűek.

A rendőrségről nem telefonálhattak, és étlen-szomjan várták a kihallgatást. Horváth Magdolnát a fallal szembe állították, mert nem volt elég zárka. Csak azután kapott széket, hogy rosszul lett.

"Kitalálták, hogy nekem Bakson vannak rokonaim, ami nem igaz, és Fürge Ujjak becenéven szólítottak minket" – mondta a férfi, aki 9 éve dolgozik a Pick-gyárban. A férfi elmondása szerint három órán át üvöltöztek a testvérével, Bélával is. A többórás kihallgatás során szembesítés nem történt.

Szúrópróbaszerűen nyitottak ki dolgokat a rendőrök. Illusztráció.

Szúrópróbaszerűen nyitottak ki dolgokat a rendőrök. Illusztráció.

Végül délután 5-kor elengedték őket Kisteleken, de éjjel fél 12 előtt pár perccel a szegedi rendőrök kopogtak náluk, hogy házkutatást végezzenek.

Azt mondták, nem rajtuk múlt, hogy addig nem tudtak kijönni, mert ők már rég elvégezték volna a házkutatást, nehogy el tudjak dugni bármit is

- számolt be a házkutatásról Horváth Magdolna. Hozzátette, hogy a rendőrök szúrópróbaszerűen fiókokba és szekrényekbe is benéztek, de még a fagyasztóban is a pénzt keresték.

Azt értem, hogy a bűnözőket el kell kapni, de nálunk semmit sem találtak. Ártatlanok vagyunk

- mondta Horváth Arnold.

A család a történtek miatt ügyvédhez fordul.

A Faktort a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta, hogy a Rendőrségről szóló törvény alapján a rendőrség előállíthatja azt, akit bűncselekmény elkövetésének gyanúja terhel. Az előállítás legfeljebb 8 óráig tarthat, ami további 4 órával meghosszabbítható. Vagyis a családot törvényes ideig tartották a rendőrségen. Hozzátették, hogy tárgyi bizonyítékért házkutatást is végezhetnek.
A rendőrség a büntetőeljárás megindítását követően gyanúsítottként azt hallgathatja ki, akit bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja terhel. A gyanúsított a kihallgatás ellen panasszal élhet, amit az illetékes ügyészség bírál el.
Az intézkedés a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint jogszerű volt, a rendőrök a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően jártak el.

Kommentek:

Top 0