• Kultúra
Kummer Dóra

Fél mákszemnyi a világ legkisebb könyve

Egy fél mákszemen elfér a világ legkisebb könyve, amely csupán 0,07 milliméterszer 0,09 milliméteres.

A könyvet egy orosz tudós készítette, hogy bekerüljön a Guinness Rekordok könyvébe. A szibériai Novoszibirszkben élő mikro-miniatürista, Vlagyimir Aniszkin öt évig dolgozott az apró könyv elkészítéséhez szükséges technológia kifejlesztésén. Ezután egy hónapig tartó munkával két verziót is készített: az egyikbe egy 19. századi orosz mesét, a másikba az orosz ábécé-t írta bele.

A legnagyobb kihívás a mindkét oldalán "teleírt" lapok összefűzése volt, amelyhez volfrámdrótot használt. Az apró könyveket végül egy félbevágott mákszemre tette. A miniatűr könyvekhez kiélezett fémtűt is készített, amellyel lapozni lehet.    

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

Az Orosz Tudományos Akadémia szibériai részlegének elméleti és alkalmazott mechanikai intézetében dolgozó szakember másik tíz könyv elkészítését tervezi. Aniszkin 1998 óta foglalkozik mikrominiatűrök készítésével.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Saját magam találok fel és készítek eszközöket. Munka közben az ujjaim vezetnek. Még egy szívdobbanás is képes tönkretenni egy ilyen aprólékos munkát, tehát a kifejezetten kényes mozdulatokat lehetőleg két szívdobbanás között kell elvégezni

    - írta a férfi honlapján.

    Top 16