• Külföld

Fél fizetést kapnak csak az Iszlám Állam zsoldosai

Egy kiszivárgott dokumentum világított rá arra, hogy milyen nehéz anyagi helyzetbe jutott az Iszlám Állam. Mióta az amerikai vezetésű koalíció a terrorszervezet gazdasági épületeit, bevételi forrásait bombázza: a zsoldosok fizetését a felére kellett csökkenteniük.

Fotó: Europress / Welayat Raqa

Fotó: Europress / Welayat Raqa

Az amerikai vezetésű koalíció már október óta bombázza a terrorszervezet olajmezőit, ellátási vonalait és pénztárait, de az akciónak most kezd igazán eredménye lenni: az Iszlám Állam elvesztette bevétele jelentős hányadát. A „rendkívüli körülmények” miatt a Szíriában szolgálatot teljesítő zsoldosok mostantól a fizetésük 50%-át kapják csak meg – írja az Independent.

A kiszivárgott dokumentumot az Iszlám Állam kincstára készítette az önkényesen fővárossá kikiáltott Rakkában, majd a Közel-Kelet Fórum egyik szakembere fordította le. A dokumentum részleteket idéz a Koránból: a dzishádista vagyon és a dzsihádista lélek vitájáról ír. A drasztikus döntés a terrorszervezeten belül mindenkit érint: beosztásától függetlenül minden harcos csak eddigi fizetése felét kapja meg.

Amerikai hivatalnokok már novemberben úgy látták, hogy az új stratégiai célpontot találó bombázások nagy kárt okoznak az Iszlám Állam önfinanszírozásában, ezért még nagyobb hangsúlyt fektettek a gazdasági célpontok támadására.

Fotó: Europress / Yasin Agkul - AFP

Fotó: Europress / Yasin Agkul - AFP

A korábban csak iraki területeket bombázó brit légierő csak a múlt hónapban csatlakozott a Szíria felett vívott légi háborúba, de az első célpontjuk rögtön egy olajmező volt. Mikor a terroristák megpróbálták helyrehozni a kárt, a brit gépek újra bombázták a területet. A koalíció bombázásainak köszönhetően az Iszlám Állam mostanra elvesztette az ellenőrzése alatt tartott olajkitermelő vidékek 90%-át – miközben az olajkereskedelemből nyerte bevételei legnagyobb hányadát. A kiadások is több irányba folynak, ezek közül az első megszorításokat a zsoldosok kénytelenek elviselni. De a terrorszervezet komoly összegeket költ a propagandára és az államként működő kalifátus fenntartására is.

A legnagyobb érvágást viszont valószínűleg az a két amerikai bomba jelentett, amelyet január 11-én dobott le a koalíció Moszulra: a támadás a terrorszervezet pénzraktárát semmisítette meg, több millió dolláris eléghetett.

2015-ben a koalíció a bombázások során legalább nyolc civilt ölt meg Szíriában és Irakban, míg az oroszok negyvenet, köztük nyolc gyereket is. A támadások során a légierő megpróbál megtenni minden olyan lépést, amellyel megelőzheti a civilek megölését.

Az Iszlám Állam legutóbbi kudarcairól és a terror elleni háború állásáról itt írt bővebben a Faktor.

Top 0