• Autó
Autószektor

Fél év, 280 ezer gyorshajtó

A rendőrség statisztikái szerint egyre több a gyorshajtó az ország útjain. A múlt év azonos időszakához képest 2018 első hat hónapjában bő 33 százalékkal több vezetőt büntettek meg azért, mert túllépte a megengedett sebességet. Ugyanakkor a bírságok átlagos összege csökkent, vagyis a sebességtúllépések mértéke kisebb volt.

Egyre több a gyorshajtó az utakon – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kapott adatokból. Az év első félévben ugyanis országosan 280.141 esetben szabtak ki büntetést a sebesség túllépése miatt. Ez pedig az elmúlt év azonos időszakához képest drasztikus, 33,7 százalékos növekedést jelent.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Érdekes ugyanakkor, hogy a kirótt bírságok összege nem nőtt úgy, mint a gyorshajtók száma. Az ORFK összesítése szerint „csak” mintegy 32 százalékkal fizettek többet az autósok, mint 2017 első hat hónapjában. Mivel a bírság összege a sebességtúllépés mértékéhez igazodik ez azt jelenti: a gyorshajtás mértéke – legalábbis azoknál, akikeket „bemértek” – kisebb volt az esetek többségében. A bírságok átlagos összege egyébként régóta csökken: 2008-ban még 39.266 forintot fizettek az autósok általában. Az idén pedig 31.894 forintot, ami – különösen ha a figyelembe vesszük az inflációt is – jelentős csökkenésnek mondható.

Az átlagbírság csökkenése ellenére persze így is óriási összegekről van szó: sebességtúllépés miatt 2018 első hat hónapjában országosan összesen 8,9 milliárd forint bírságot róttak ki. 2017 első hat hónapjában pedig „csak” 6,7 milliárd forintot.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A rendőrségtől kapott adatok szerint a bírságoltak között meglehetősen sok volt a külföldi is. 2018 első félévben sebességtúllépés miatt 185.428 fő magyar állampolgárral és 94.713 külföldivel szemben szabtak ki bírságot. Arra a kérdésünkre, hogy a határon túli autósoktól be tudják-e hajtani a büntetést, az ORFK azt írta: „A külföldi állampolgárokkal szemben kiszabott bírságok végrehajtására van jogi lehetőség.”

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az Országos Rendőr-főkapitányságtól szerettük volna megtudni, hogy az „okostraffipaxok” hány gyorshajtót értek tetten, de az ORFK ezt nem közölte Azt viszont elmondták, hogy a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat részeként továbbra is 365 darab „fix telepítésű” készülék és 160 darab mobil mérőeszköz áll rendelkezésre. Vagyis – bár korábban voltak erre utaló nyilatkozatok – egyelőre nem bővült a hálózat. Ez azonban változhat, hiszen a rendőrség kérdésünkre közölte: 

A VÉDA-rendszer éles üzemű működésének megkezdése óta több, a bővítésére irányuló kezdeményezés érkezett. Ezek indokoltságát, a megépítésük finanszírozhatóságát minden esetben vizsgálja a rendőrség.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu 

Kommentek:

Top 0