• Élet
Faktor

Feketelistára tették a cukrot, a sót és a zsírt, de a hús maradhat

Amerikai kormányzati források szerint kevesebb telített zsírt, sót és a cukrot kell enni az egészség érdekében. A szakértők nem értik, hogy az ajánlásban miért nem szerepel, hogy a vörös hús is veszélyes, mert ha túl sokat esznek belőle, rákot okozhat. Az egyik szakértő szerint a húsipar érdekeit vették figyelembe.

Naponta tíz százalékkal csökkentsék a cukor és a telített zsírok fogyasztását, a sófogyasztás ne haladja meg a napi 2300 milligrammot - olvasható a kormányzati ajánlásban, amelyet ötévente ad ki a szövetségi egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma, valamint az agrárminisztérium.

Fotó: Europress - Adrien Morlent / AFP

Fotó: Europress - Adrien Morlent / AFP

A dokumentum csütörtökön jelent meg, azonban sok szakember máris kritizálja. Bírálták, hogy az ajánlás nem hívja fel a figyelmet a vörös húsok veszélyeire.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Kari Hamerschlaf, a Föld Barátai nevű civilszervezet vezetője szerint az új irányelvek nem vesznek tudomást azokról a komoly tudományos eredményekről, amelyek kifejezetten kevesebb hús fogyasztását javasolják.

  A kormányzat egyértelműen a húsipar érdekeit vette figyelembe

  - írta.

  Katie McMahon, az Amerikai Rák Társaság képviselője szintén azt kifogásolta, hogy az ajánlások említést sem tesznek a vörös húsok rákkeltő hatásáról.

  Alice Lichtenstein, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi professzora, aki tanácsadóként vett részt az ajánlások kidolgozásában, az NBC reggeli műsorában azt mondta, hogy a dokumentum megfogalmazásakor nem a rákbetegség megelőzése volt a fő szempont, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések visszaszorítása. Az Egyesült Államokban ugyanis ez a fő halálozási ok - írta az MTI.

  Top 16