• Belföld
Faktor

Eljött a tetvek aranykora

Ősszel az iskolapadba ülve a gyerekek ismét elég közel kerülnek egymáshoz ahhoz, hogy a fejtetű könnyedén egyikükről a másikukra költözhessen. Ráadásul a modern kor kedvez a tetveknek, hiszen minden helyzetben készül egy-egy szelfi. Egy csoportos képhez pedig össze is kell bújni, ez pedig tökéletes alkalom a tetveknek a költözésre.

Dr. Balaicza Erika bőrgyógyászt is megkérdeztük az idei szezonról. Ő eddig nem sok esettel találkozott, de hozzátette, ez azért is lehet, mert csak most kezdődött az iskolai időszak, amikor ez gyakoribbá válik.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

A doktornő lapunknak elmondta, hogy a fejtetvesség főleg higiénia probléma, elsősorban az óvodás és iskolás gyerekeket érinti. Ha nem veszik észre időben a szülők, az egész családot végigfertőzheti és akkor nehéz megszabadulni tőle.

Legkönnyebben közvetlen érintkezés útján terjed, például úgy, hogy játék közben a gyerekek feje egymáshoz ér. Ez pedig szelfizés közben is gyakran megtörténik.

A bőrgyógyász szerint is segítheti a fejtetű terjedését a szelfizés, de hozzátette, hogy minden más is, ahol a gyerekek a fejüket összedugják.

Magyarországon egyelőre nem annyira jellemző, hogy a fotók miatt terjedne a fejtetű, legalábbis nem készült még róla felmérés. A tizenévesek körében sem nőtt meg ugrásszerűen a tetves gyerekek száma.

A Magyar Védőnők Egyesületét is felkerestük kérdésünkkel, ők arról tájékoztattak, hogy természetesen minden olyan dolog, aminek során a gyerekek összedugják a fejüket, segít a fejtetű terjedésében. Hozzátették, hogy azért az, aki tetves, nem biztos, hogy másokkal akar szelfizni.

Egyébként az emberek 10 százaléka találkozik a fejtetű fertőzéssel élete folyamán a Gyermekápolás.hu adatai szerint.

Hollandiában azonban egyre több tini kapja el a fejtetűt. A holland Országos Közegészségügyi és Környezeti Intézet (RIVM) kétezer önkéntes bevonásával készített felmérést, és megállapították, hogy a diákok szelfimániája miatt szaporodnak a fejtetvek a holland középiskolákban. Pedig a tetvesedés hagyományosan általános iskolai probléma – írta az MTI. A felmérés szerint az általános iskolások 28, a középiskolások 19 százalékánál mutattak ki fejtetű fertőzést.

Azt hiszem, hogy az ok a középiskolások viselkedésében keresendő. Szelfikészítés közben a fiatalok összebújnak, a hajuk összeér, ami segíti a tetvek átvándorlását

- mondta Desiree Beaujan, a RIVM szakértője.

A Faktornak egy több mint 30 éve gyerekápolóként dolgozó nővér elmondta, hogy a kórházban nem nagyon találkoznak fejtetűvel a gyerekek körében, 100-ból 1 gyerek szokott tetves lenni, hiszen nem amiatt kerülnek kórházba, azt otthon is lehet kezelni.

A fejtetű fertőző betegséget nem terjeszt, ártalma elsősorban a viszketés és vakarózás, amely felsebzi a bőrt és ennek következtében másodlagos bőrgyulladás alakulhat ki. Főként közvetlen érintkezés útján terjed. Azonban egyik személyről a másikra bizonyos, közösen használható tárgyakkal (pl. sapkával, fésűvel, hajkefével) is átvihető.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológia Központ közösen is felhívta a szülők figyelmét arra, hogy odafigyeléssel megelőzhető megjelenő fejtetvesség.

Manapság könnyebben meg is lehet tőle szabadulni, mint régen. Egy fiatal anyuka például elmesélte, hogy neki hogyan keserítették meg a gyerekkorát a tetvek:

"Hál' istennek az én gyermekemnek még nem volt fejtetűje, de nekem kiskoromban nagyon sokszor volt. Anyukám sokszor délutánokon át azzal küzdött, hogy kiszedje a fejemből a tetveket és a serkéket. Sajnos olyan iskolába jártam, ahol nagyon sokszor felütötte a fejét a tetű, így a fenekemig érő hosszú hajammal folyamatosan küzdöttünk."

Ápolja a gyerek haját, de ha már megtörtént a baj, akkor a következőket kell tenni:

  1. A hajápolás mellett hasznos, ha időről-időre átvizsgálja a gyerek haját, nincs-e benne élő tetű vagy serke.
  2. Ha mégis megfertőződik gyermeke, akkor használjon a gyógyszertárakban, drogériákban megvásárolható tetűirtó szereket.
  3. A címkén feltüntetett hatás kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által engedélyezett, OTH engedélyszámmal ellátott, az Országos Epidemiológiai Központ által hatástani szempontból bevizsgált tetűirtó szerek esetén garantálható.
  4. A kezelés után az elhalt serkéket el kell távolítani a hajszálakról. A serkék cementszerű anyaggal erősen rögzítettek, ezért erre a célra csak a sűrű fogazatú fésű vagy az egyenkénti (két köröm közé fogva, esetleg csipesszel történő) lehúzás alkalmas, de egy-egy serke a hajszállal együtt le is vágható.
Kommentek:

Top 0