• Élet
Faktor

Tudomány vagy sci-fi: az első fejátültetésre készülnek

A tervezett műtét 36 órás lenne, 14 millió fontba (5,7 milliárd forint) kerül és 150 ember munkáját igényli - orvosokét, nővérekét és virtuális valóság mérnökökét.

Egy Marvel-képregény adta az ötletet Sergio Canaverónak, hogy tanulmányozni kezdje a gerincvelő fúziót és a fejátültetés lehetőségét. Három évvel ezelőtt jelentette be, hogy képes lenne átültetni egy emberi fejet.

Sergio Canavero

Sergio Canavero

A fej átültetésének eddigi legnagyobb akadálya az volt, hogy nem tudtak gerincvelő-kapcsolatot létrehozni a donor és a befogadó teste között. Canavero viszont most azt mondta, már megvan a technikai megoldás erre. Kutatásai során rájött, hogyan kell úgy elvágni a gerincvelőt, hogy aztán mechanikusan csatlakoztatni lehessen egymáshoz a kettőt. Mint mondta, ez a vágás a titka, mert a fúziós membránok és különböző kémiai vegyületek azonnal kijavítják a mechanikus sérülés közben elválasztott membránokat. A két testet le kell hűteni 15-12 fokra, ezek után pedig az orvosoknak egy órájuk van, hogy a fejet átültessék és beindítsák a keringést. Ha tovább tartana, az agy visszafordíthatatlanul károsodna.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A 31 éves orosz Valerij Spiridonov önként vállalkozott kísérleti alanynak. A férfi szoftverfejlesztőként dolgozik, de a spinális izomatrófia első típusában, Werdnig-Hoffman-kórban szenved, ami egy izomsorvadásos betegség. Már az is csoda, hogy eddig élt, az ilyen betegségben szenvedők általában nem érik meg a 3. életévüket.

  Valerij Spiridonov

  Valerij Spiridonov

  Canavero szerint a műtét 36 órás lesz, és legalább 150 ember együttes munkájára lesz szükség: orvosokéra, ápolókéra, pszichológusokéra és „virtuális valóság mérnökökére”. A beavatkozás mintegy 14 millió fontba kerül majd. A beavatkozáshoz egy speciális szikére is szükség van, jobban mondva egy pengére, amely tökéletes bemetszést végez a gerincvelőn, és a vastagsága a milliméter törtrésze.

  Igyekeznek olyan orosz, agyhalott donort keresni, aki felépítésében, magasságában hasonló lehet Spiridonovhoz (ahhoz a magassághoz, amilyen magas lenne, ha nem lenne beteg).

  A fejátültetés nem újkeletű kutatás. A majmokon végzett kísérletezés már régebben elkezdődött, az első sikeres operációt 1970-ben hajtotta végre Dr. Robert White. 2001-ben megismételték a műveletet, és úgy ültették át egy majom fejét egy másik testre, hogy az állat képes volt érzékelni a szagokat, az ízeket, és ki tudta nyitni a szemét, de mivel a gerincvelőt nem tudták megfelelő módon összekötni az agy megfelelő idegeivel, az állat néhány órával a műtét után lebénult és meghalt.

  Canavero azonban patkányokon kísérletezett, és állítása szerint sikerült a gerincvelő összeillesztése is. Az orvos úgy véli, Spiridonov a műtét után 3-6 hónappal már képes lesz járni az új testével - írta az Independent.

  Top 16