• Külföld

Így mondott köszönetet a fehér rendőröknek a fekete nő, aki megsérült a dallasi lövöldözésben

Shetamia Taylor azért vonult az utcára Dallasban a múlt héten, hogy a feketéket ért rendőri túlkapások ellen tüntessen, végül az ámokfutó lövöldöző őt is megsebesítette a lábán.

Shetamia Taylor gyerekeivel ment el a Dallas belvárosában meghirdetett tüntetésre, múlt héten. A nő a többiekkel azért tiltakozott, mert fehér rendőrök 1 héten belül megöltek 2 fekete férfit, úgy, hogy egyikük kezében sem volt fegyver. A 37 éves nő a tömegben vonult, amikor meghallotta a golyók süvítését a levegőben.

Látta ahogy egy rendőr leveti magát a földre és

hallotta, ahogy kiabál neki, hogy futás, mert fegyver van nála. Shetamia futásnak eredt, ám az egyik golyó eltalálta a lábát. A földre esett, a fia futott a segítségére, ám az ámokfutó megint lőtt, ezért a földön maradtak.

A fekete nő azt mondja, hogy végtelenül hálás a fehér rendőröknek, mert körbeállták és úgy védték őket, ráadásul Shetamia azt is látta, ahogy az egyiküket lelövik - írja a nypost.

Múlt hét kedden a déli Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben agyonlőtt egy fegyvertelen férfit, csütörtökön reggel pedig a minnesotai Falcon Heightsben egy rendőr forgalmi igazoltatás közben lőtt le egy férfit. Mindkét esetben a rendőrök fehérek voltak, az áldozatok afroamerikaiak. Ezért vonultak a feketék az utcára Dallasban. Az elkövetőt, aki 5 rendőrt gyilkolt meg, egy bombával ölték meg. A 25 éves férfi korábban az amerikai hadseregben szolgált, ám hazaküldték, mert szexuálisan zaklatta az egyik katonanő társát.

Az ügyben megszólalt Robert Giuliani, New York volt republikánus polgármestere. Kijelentéseivel szinte minden amerikai napilap foglalkozik.

Rudy Giuliani szerint az afrikai gyökerű amerikaiaknak "el kell magyarázniuk, hogy mit és hogyan tesznek a saját közösségeiken belül a bűnözés ellen".

"Ha meg akarod védeni a fekete életeket, akkor nemcsak a rendőrségtől kell megvédened ezeket a fekete életeket" - fogalmazott Giuliani. Szerinte ritkán fordul elő, hogy rendőrök afroamerikaiakat gyilkolnak meg, de ha előfordul, akkor nagyon nagy sajtófigyelmet kap, miközben a feketék egymás közti erőszakjáról alig esik szó.

"Chicagóban minden tizennegyedik órában" előfordul egy, a feketék egymás ellen elkövetett erőszakos cselekmény - állította a volt polgármester. Szerinte az afroamerikaiaknak arra kellene tanítaniuk a gyermekeiket, hogy tiszteljék a rendőröket, és kerüljék az erőszakot a saját közösségeikben.

"Ha én fekete apa volnék, és aggódnék a gyermekem biztonságáért, de igazán aggódnék, s nemcsak politikát csinálnék belőle, akkor azt mondanám neki, hogy tisztelje nagyon a rendőröket, mert a többségük jó ember, még ha akadnak is köztük rosszak is"

- mondta Giuliani. Majd azt fejtegette, hogy az afroamerikaiak a zenéjükkel és a popkultúrájukkal hozzájárulnak a feszültség elmélyítéséhez, mert "a rapszámaik szövegei rendőrök meggyilkolásáról szólnak".

Kommentek:

Top 0