• Sport
Faktor

Tüzet nyitottak a focista autójára

Tüzet nyitott egy ismeretlen fegyveres Deniz Naki kurd nemzetiségű, német-török kettős állampolgárságú labdarúgó autójára Németországban. A sportoló nem sérült meg a vasárnap késő este történt incidensben, amelynek szerinte politikai okai vannak.

Fotó: Europress / Patrik Stollarz - AFP

Fotó: Europress / Patrik Stollarz - AFP

Deniz Naki a Die Welt című német lapnak azt mondta, hogy a török hírszerzés egy ügynöke támadhatta meg, vagy valaki más, aki nem ért egyet politikai nézeteivel.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A merénylet Aachen közelében történt egy autópályán, a lövéseket egy sötét autóból adták le, amely elhaladt a labdarúgó terepjárója mellett. Az aacheni ügyészség gyilkossági kísérlet gyanújával eljárást indított.

  Deniz Naki a Die Weltnek elmondta, mindig is számított arra, hogy megtámadják a török államfő, Recep Tayyip Erdogan rendszerével szemben kritikus nézetei és a kurd függetlenség ügye melletti kiállása miatt, de azt nem gondolta, hogy Németországban próbálják megölni.

  Hangsúlyozta, hogy a merénylet nem változtat a nézetein, és nem hagyja magát megfélemlíteni.

  A 28 éves sportolót tavaly a főként kurdok lakta Diyarbakir bírósága egy év, hat hónap és 22 nap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte terrorista propaganda terjesztése miatt. A Törökország délkeleti részén fekvő város bírósága bizonyítottnak ítélte, hogy a labdarúgó népszerűsítette közösségi oldalakon a térségben 1984 óta fegyveres felkelést folytató, betiltott, szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). Deniz Naki tagadta a vádat.

  A Németországban kurd családban született labdarúgó csapatkapitány a török harmadosztályban szerepelő diyarbakiri Amed SK-nál. Korábban játszott a Bundesliga több együttesében, és tagja volt a német utánpótlás válogatottnak.

  Kommentek:

  Top 16