• Külföld
Faktor

Minden másnap lelőnek egy gyereket

Fegyverbalesetben minden másnap meghalt egy gyerek az Egyesült Államokban az év első felében az AP hírügynökség és a USA Today című napilap közös számításai szerint.

A számításokat azután hozták nyilvánosságra, hogy egy 3 éves kisfiú halálosan megsebesítette magát Chicagóban. A fegyverbalesetben meghalt gyermekek száma ezen összesítés alapján messze meghaladja azt a számot, amely az amerikai szövetségi statisztikákban szerepel, és ez már korábban is így volt, nem csak 2016 első felében. A hírügynökség és a lap megpróbálta feltárni ezeknek a baleseteknek a körülményeit. Tipikus eset, hogy egy kíváncsi kisgyerek megtalál a család otthonában vagy az autóban egy töltött és biztosítatlan fegyvert, és véletlenül meglövi vele magát vagy valaki mást. Egy másik tipikus eset, hogy egy tizenéves a szülei fegyvereit mutogatja testvéreinek vagy barátainak, és véletlenül meglövi őket.

Az említett médiumok fél éven át elemezték minden ilyen haláleset vagy sebesülés körülményeit 2014. január 1-jéig visszamenőleg - több mint ezer esetet. Ehhez felhasználták egy kutatóintézet (Gun Violence Archive) adatait és minden más hozzáférhető információt. A következő megállapításokra jutottak:

  • Nagyon magas az öt év alatti áldozatok száma, a leggyakrabban a háromévesek lőnek vagy esnek áldozatul.
  • Ismét magas a 15-17 év közöttiek aránya az ilyen balesetek résztvevői között. A kamasz a legtöbb esetben halálosan megsebesít egy másikat, de ha magát lövi meg, akkor tipikusan túléli.
  • A déli államokban történik a legtöbb, gyereket érintő fegyverbaleset.
  • A leggyakrabban fiúk vesznek részt a lövöldözésekben: őket lövik, ők lőnek.

Miközben a fegyverbalesetben meghaló emberek száma töredéke azoknak, akik lőfegyveres erőszak áldozatai az Egyesült Államokban, a fegyvertartási szabályok szigorítását támogatók már régóta azt állítják, hogy ez a kevés is jórészt megelőzhető volna - írta az amerikai hírügynökség. Követelik, hogy a lőfegyvereket elzárva és töltetlenül lehessen csak tárolni otthon. A fegyvertartási jog támogatói viszont azt mondják: az ilyen intézkedések akadályozzák, hogy valaki vészhelyzetben gyorsan használni tudja a fegyverét.

Kommentek:

Top 0