• Sport

Federer több doppingvizsgálatot szeretne

Roger Federer, 17-szeres Grand Slam-győztes teniszező szerint a nagyobb tornákon a negyeddöntőtől kezdve kellene doppingvizsgálatot tartani. Federert idén ötször ellenőrizték már.

Forrás: Europress - Getty Images/Julian Finney

Forrás: Europress - Getty Images/Julian Finney

Roger Federer, minden idők egyik legjobb teniszezője az ATP-világbajnokság pénteki sajtótájékoztatóján a doppingbotránnyal kapcsolatban elmondta, hogy mindig meglepi, hogy a meccsek végén nem ellenőrzik. Szerinte azért kellenek gyakoribb vizsgálatok, mert csak így lehet a sportág tisztaságát biztosítani. Így lehet elkerülni, hogy a teniszben is hasonló problémák legyenek, mint az atlétikában. Elmondta, hogy a több ranglistapontot adó, magasabb összdíjazású tornákon már a negyeddöntőtől kezdve doppingteszteket kéne végezni. Azt szeretné, ha évekig ez lenne a gyakorlat, mert csak így lesz elrettentő hatása.

A 34 éves teniszező nem csak a versenyeken, hanem azokon kívül is gyakoribb vizsgálatokat szeretne. A szigorításra azért lenne szükség, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn közzétette, hogy az orosz atlétikában államilag támogatott a doppingolás. Oroszországban nem csak a az atlétikát érinti a probléma. A botrányról a Faktoron már részletesebben is írtunk.

Federer elmondta, hogy a svájci drogellenes rendszert megfelelőnek és kellőképpen szigorúnak találja. Őt az idei évben ötször ellenőrizték versenyeken.

A Nemzetközi Tenisz Szövetség az ATP-vel és a WTA-val együttműködésben 1993-ban vezette be a doppingellenes programot. Versenyen kívül 2005-től vesznek mintákat - írja az MTI.

Top 0