• Belföld
Faktor

Fontos időszak ez a gyerekeknek, a magyar szülők ezt tehetik értük

Farsangkor a kicsik szeretnek beöltözni, a szülők pedig mindent megtesznek, hogy jól érezzék magukat.

A magyar szülők idén legfeljebb 6 ezer forintot szántak farsangi jelmezre és kiegészítőkre, a kiadások viszont akár 10 ezer forintra is rúghattak, ahol a vendéglátásról is a szülők gondoskodtak. A REGIO JÁTÉK friss kutatásából az is kiderült, hogy a jelmezeket manapság inkább készen vásárolják, mintsem kézzel készítik, főleg, hogy az egyszerűbb, hagyományos maskarák kezdenek kikopni, helyüket a szuperhősök veszik át.

Illusztráció.

Illusztráció.

Hazánkban a szülők a legtöbb esetben (66 százalék) készen vásárolták meg a jelmezeket. „Az átlagos kosárérték az álarcos bál idején 5440 forint volt, ami a tavalyi évhez képest közel 5 százalékos növekedést mutat. A megkérdezettek fele a 2-4 ezer forintos árkategóriát kereste, egyharmada akár hatezer forintig is elment, ennél többet azonban csak egytizedük költött jelmezre. Továbbra sem jellemző a házi készítésű (25 százalék), ahogy a kölcsönkért (6 százalék) kosztüm sem; a szülők leginkább online vagy személyesen szerezték be a jelmezt” – mondta Gyaraki Dávid, a játékáruház marketingvezetője. A maskara és kiegészítőinek költségén túl a válaszadók 40 százalékának kellett gondoskodnia süteményről, szendvicsről és üdítőről a farsangi bálon, így összességében a kiadások akár tízezer forintra is rúghattak.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A mesehősök a legnépszerűbbekA hagyományos jelmezek köréből a legtöbb kisgyerek a rendőrt, a kalózt és az oroszlánt választotta, ám többnyire idén is a mese- és filmhősök taroltak: Elzák, Batmanek és Pókemberek lepték el az óvodai és iskolai farsangot. „A népszerű mesék nagyban befolyásolják a gyermekek jelmezválasztását, mivel a kicsik alapigénye az, hogy erősnek, hősnek és különlegesnek érezzék magukat. A cél azonosulni egy pozitív mesehőssel, így a vágy, hogy hercegnők vagy tűzoltók legyenek, farsangkor konkrét szereplők megszemélyesítésében ölt testet, ezért lett sok kis Elza vagy Sam, a tűzoltó a csoportban” – mondta Deliága Éva gyermekpszichológus.

  Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd

  Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd

  A megkérdezettek 60 százalékának gyermeke öltözött már szuperhősnek farsangkor, ugyanakkor mindössze tízből négy szülő szerint vannak jó hatással gyermekére ezek a karakterek. A szakember nem javasolja a jelmezválasztás korlátozását, „hiszen a kicsinek érzelmileg valamiért fontos átélnie – legalább egy napra –, hogy ő a kiválasztott mesehőssé változhasson”. A kutatásból kiderült, hogy a magyar szülők jól állnak e téren, a jelmezválasztás fő kritériumai ugyanis sorrendben a kívánságnak megfelelő karakter, az ár és a tartósság.

  A kicsik szuperhősök akarnak lenniA pozitív mesehőssel való azonosulási vágy évtizedek óta jelen van. „Felmérésünkben vizsgáltuk azt is, hogy kik voltak a szülők kedvencei gyermekkorukban: a kockásfülű nyúl, Mazsola (Mazsola és Tádé), Hófehérke, Micimackó és Frakk győzedelmeskedtek” – tette hozzá Gyaraki Dávid. A miértekről a pszichológus azt mondta, hogy „a mesehősök által a gyermekek kompenzálni tudják saját gyengeségüket, akár még a felnőtteknél is hatalmasabbak, erősebbek lehetnek. Napjainkban előtérbe kerül a népszerűség is, ami minden gyermek számára fontos már óvodás korban is. Farsangkor, ha egy menő szuperhős alakját veszi fel a kicsi, azzal azt reméli, hogy így kivívja a kortársak elismerését, dicséretét, szeretetét”.

  Top 10 mesehős jelmez a REGIO JÁTÉK felmérése alapján 2018-ban:

  1. Elza (Jégvarázs)
  2. Batman
  3. Pókember
  4. Rohamosztagos
  5. Anna (Jégvarázs)
  6. Darth Vader
  7. Sam, a tűzoltó
  8. Ariel
  9. Mickey/Minnie egér
  10. Thor

  Top 10 jelmez a REGIO JÁTÉK eladási statisztikái alapján 2018-ban:

  1. Rendőr
  2. Tűzoltó
  3. Oroszlán
  4. Kalóz
  5. Hastáncosnő
  6. Minyon
  7. Pillangó
  8. Sam, a tűzoltó
  9. Kylo Ren
  10. Tündér
  Kommentek:

  Top 16