• Belföld
Faktor

Visszatértek a farkasok Észak-Magyarországra

Több nyájra is rátámadtak az utóbbi néhány hétben, a gazdák tehetetlenek. A szakembek szerint a környező országokhoz hasonlóan a magyar államnak is kárpótolnia kellene őket.

A Heves megyei Egercsehiben egy hónapja farkas támadt a birkanyájra. Akkor nyolc birkát terített ki a farkas a nyájból, és egy kecske is elpusztult. A polgármester, Kovács András állatait dézsmálta meg a ragadozó, ezért az állatokat már éjszaka is őrzik.

A kép csak illusztráció.

A kép csak illusztráció.

Korábban a Zemplénben is feljegyeztek hasonló támadást, de a természetvédők szerint óvni kell az állatokat.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Sajnos azok a beidegződések, hiedelmek, amik a középkor óta jelen vannak a társadalomban most is élnek, el kell pusztítani a nagyvadat, veszélyesek a háziállatra. Ez részben igaz, a háziállatokra mindenképpen, kerítésre, kutyákkal védekeznek. Az emberre nem veszélyes sem a hiúz, sem a farkas

  – tájékoztatta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője a Hír TV-t.

  Szakemberek szerint szinte lehetetlen, hogy az erdőben magányos farkasokkal találkozzunk. Az ember lépteinek zaja ugyanis elijeszti az állatokat. A haszonállatokat jelzőkutyákkal, villanypásztorral védhetik meg a gazdák. Ha a farkas haszonállatokat gyilkol, annak a kártalanítás lehetne a megoldása.

  Probléma, mindenhol probléma, de a kártalanítás a megoldás. Ezzel nem szabad visszaélni, a kártalanítással, Olaszországban úgy történik, hogy kiszűrjék az okoskodást, ha Gino bácsinak elviszi a birkáját, nem pénzt kap, hanem választhat az állami nyájból

  – mondta el a Medveotthon állatkoordinátora, Szilágyi István.

  A farkas 1993 óta védett állat Magyarországon, aki kilő egyet bűncselekményt követ el.

  Kommentek:

  Top 16