• Belföld
Faktor

Szokatlan felfedezés: új madárfaj jelent meg Magyarországon

Az apró testű madár nem marad sokáig, de most először tette tiszteletét hazánkban.

Hétfőn Kisújszálláson, Pabar Zoltán madármegfigyelő az etetőjén figyelt fel egy szokatlan tollazatú kismadárra. Az alapos madárhatározást követően kiderült, hogy az állat egy eddig Magyarországon nem látott faj. A feketetorkú szürkebeggyel hazánk madárfaunája immáron 417 madárfajt tartalmaz.

A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben, a bokrok ágai közt mozgó, rejtőzködő életmódot folytató madarak. Hazánkban a csoport egyetlen tagja, az erdei szürkebegy fészkel, gyakori őszi és tavaszi átvonuló, illetve kisszámú áttelelő. A magashegységek sziklakibúvásos élőhelyein költő havasi szürkebegy néhány példánya évről évre Magyarországra érkezik telelni a sziklás hegyvidéki területekre, a kőbányákba, a várakhoz (Budapesten például az Apáthy-sziklára).

Két ázsiai szürkebegy-faj viszont nagyon ritka látogatóként szokott csak előfordulni Európában. 2016/2017 őszén és telén szibériai szürkebegy invázió volt kontinensünkön, ennek köszönhetően Magyarországon, a Szentendrei szigeten is előkerült egy példány.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Rokona, a most távcső elé került feketetorkú szürkebegy Európa és Ázsia határán, az Urál-hegységben, illetve Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határvidékén, a Tien-san-hegységben költ. Az északi, vonuló állományok Észak-Kazahsztántól, Afganisztánon át Nepálig telelnek, a faj Európában kifejezetten ritka vendég.

    A hír hallatára a hazai madarász társadalom szokás szerint útra kelt, és kedden délelőtt még sikerült megfigyelni a madarat, aki várhatóan a hó elolvadását követően, valószínűleg már a következő napokban eltűnik szem elől - tájékoztatott Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

    Kommentek:

    Top 16