• Belföld
Faktor

Európa-szerte tombol a rendkívüli hideg: magyar áldozatai is vannak az időjárásnak

Sok helyen akár mínusz húsz fok is lehet éjjel, ez pedig egyre több ember halálát okozza.

Európa-szerte szedi áldozatait a fagyhalál. Kedden és szerdán két nap alatt csaknem kétszázan hűltek ki az Európai Unió országaiban, közülük 140-en a kelet-európai tagállamokban, illetve Ukrajnában. A nyugat-európai áldozatok többsége hajléktalan bevándorló volt.

Fotó: MTI - Komka Péter

Fotó: MTI - Komka Péter

A Magyar Szociális Fórum közölte, hogy Magyarországon vasárnaptól szerdáig, négy nap alatt 21-en fagytak meg, többségükben fűtetlen lakásokban, illetve kórházba kerülésük után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

Az áldozatok többsége magára maradt idős, beteg, illetve nyomorban élő ember volt, akik a február közepén lezárult szociális tűzifa juttatás keretében nem kaptak elég fűtőanyagot, szerény jövedelmükből pedig nem futotta tüzelőanyag beszerzésére.

A Magyar Szociális Fórum arra kérte a lakosságot, hogy minden eddiginél jobban segítsen a magukra maradt embereken, figyeljen oda rájuk, juttasson nekik tüzelőanyagot, vagy biztosítson nekik meleg helyet, ahol át tudják vészelni a rendkívül hideg éjszakákat és nappalokat.

A fagyhalál magyar áldozatainak száma február végére elérte a 185-öt. A hónap közepe óta 36-an szenvedtek rendkívüli kihűléses halált.

Kommentek:

Top 0