• Belföld
Faktor

Összezavarják az embereket a fagyasztott krumplik

16 fajta gyorsfagyasztott hasábburgonyát vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság laboratóriumaiban a termékeket élelmiszerbiztonsági és minőségi paraméterek alapján egyaránt vizsgálták. Minden egyes terméken találtak jelölési hibát és három sültkrumpli forgalmazójával szemben bírságot is kiszab a hatóság.

Az előkezelt és fagyasztott sültkrumplik közül 16 gyorsfagyasztott, elősütött, ízesítés nélküli hasábburgonyát vizsgált a hatóság. Mindegyik terméket külföldön állították elő.

A Nébih laboratóriumaiban szúrópróbaszerűen végeztek méréseket ólom és kadmium szennyezőanyagra, illetve növényvédőszer-maradékra. Ebből a szempontból minden minta megfelelő volt.

Illusztráció.

Illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

EZT IS AJÁNLJUK:

  A zsírsavösszetétel vizsgálatával ellenőrizték a szakemberek, hogy a termékekben valóban a jelölésen szereplő napraforgóolaj vagy pálmaolaj van-e. Ezen a téren is minden rendben volt.

  A vizsgált termékeket „gyorsfagyasztott hasábburgonya” elnevezéssel forgalmazzák, így minőség szempontjából meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak is, például az úgynevezett széledarab-tartalomra és foltos hasáb mennyiségére vonatkozóan.

  A széledarabra vonatkozó szabályok nemsokára módosulnak, így azt a szakemberek inkább nem vizsgálták. Ezek az értékek egyébként azt is meghatározzák, hogy melyik minőségi osztályba sorolható egy termék. Kilenc hasábburgonya csomagolásán nem tüntették fel a minőségi osztályt, de ezek közül nyolc az első osztálynak felelt meg. Három terméknél a nagy mennyiségű foltos hasáb jelentett minőségi hibát. Egy forgalmazó pedig alacsonyabb, míg kettő magasabb osztályba sorolta termékét a valóságosnál.

  A jelölések vizsgálatakor minden hasábburgonyánál volt hiba. Volt olyan termék például, mely csomagolásának elülső oldalán 1 kg nettó tömeget jelöltek, azonban a hátoldalon már 2,5 kg szerepelt. Hiányosságnak számított az is, ha nem volt elkészítési útmutató. A termékek sótartalma azonban minden esetben összhangban volt a csomagoláson szereplő értékekkel.

  A jelölési hiányosságok mellett megállapított minőségi hiba miatt három termék forgalmazójával szemben összesen 500 ezer forint bírságot szabnak ki a Nébih szakemberei. A többi 13 termék esetében a jelölési hibák miatt csak figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

  A termékeket ezúttal is pontozták laikus és szakértő kóstolók is, melynek összesített értékei alapján első lett a McCain Original hasábburgonyája. Második legjobbnak a Spar sajátmárkás termékét értékelték, míg harmadik helyen szintén egy sajátmárkás termék, a Metro Horeca Select French Fries zárt.

  Kommentek:

  Top 16