• Tech
Faktor

A meztelenség tabu, de az öngyilkosság és az állatkínzás maradhat a Facebookon

Kiszivárgott a közösségi oldal titkos kézikönyve.

Fotó: Europress / Gerard Julien - AFP

Fotó: Europress / Gerard Julien - AFP

A brit napilap, a The Guardian megszerezte a legnépszerűbb közösségi oldal titkos kézikönyvét, amely alapján a közel 7500 moderátor kezeli a Facebookon megjelenő bejegyzéseket, fotókat és videókat. A leírások nagyon sok területet fednek le, a terrorizmustól az öngyilkosságon át az abortuszig - és nem egy meglepő részletet tartalmaznak!

EZT IS AJÁNLJUK:

  Például az erőszakos cselekedeteket, mint a gyerek- vagy állatkínzást, gyilkosságot megörökítő videókat csak a legkivételesebb esetekben kell eltávolítaniuk a moderátoroknak az oldalról - az indoklás szerint ezek a felvételek felhívhatják a nézők figyelmét a mentális zavarokra, amelyeket akár a környezetükben is tapasztalhatnak. Az öngyilkosságot vagy öncsonkítást bemutató videók is hasonló „példastatuálók”, valamint segélykiáltásnak értelmezendő produkciók, ehhez pedig minden felhasználónak joga van a kézikönyv szerint.

  A meztelenség azonban továbbra is tabu – kivéve, ha „kézműves terméket” jelenít meg a fotó, mint például az ikonikus vietnami képet, amelyen egy napalmos támadás után egy kislány meztelenül menekült. De például egy abortuszt megörökítő videó minden további nélkül zöld utat kap, egészen addig, míg nem látszik nemi szerv, mint ahogy a nemi erőszak is maradhat, hiszen az áldozat így könnyebben segítséget kaphat a könyv szerint.

  A Facebook nemrégiben bővítette rögtön 3000 emberrel moderátori körét, de a dolgozók így is túlterheltségre panaszkodnak, és sokszor csak 10 másodpercük van a döntésre. Ráadásul az internet mindennap új kihívásokat produkál: a bosszúpornó "műfaja" most virágzott fel, és még nincs egységes megoldás arra, mit kezdjenek a moderátorok a bosszúéhes exek által feltöltött megalázó, meztelen képekkel, videókkal.

  A kézikönyvet állítólag rendszeresen módosítják az adott helyzeteknek és igényeknek megfelelően – de az alapbeállításon nem kívánnak Zuckerbergék változtatni, így a felkavaró tartalmak továbbra is terjedhetnek a közösségi oldalakon.

  Kommentek:

  Top 16