• Tech
Faktor

Idegesítő ismerőseinktől sem szabadulunk meg Facebookon - igen egyszerű oka van

A Facebook nemrégiben jelentette be, hogy havonta már 2 milliárd ember használja a közösségi oldalt - vagyis többen, mint Kína, az Egyesült Államok, Mexikó és Japán lakossága együttvéve. Sokan viszont annak ellenére függnek a portáltól, hogy idegesíti őket. Egy új tanulmány viszont rávilágít ennek az okára, az ismerőseinkhez van köze.

Mark Zuckerbergék célja a Facebookkal az, hogy az emberek hatékonyabban és könnyebben kapcsolatba léphessenek egymással a világ bármely pontjáról. Az embereknek lehetőségük lenne elmélyíteni a távoli kapcsolataikat, és értékkel bíró tartalmakat megosztani egymással.

Ez azonban a gyakorlatban másképp működik, abból a vizsgálatból is jól látható, amely az emberek interakcióit és érzéseit vizsgálta a Facebookkal kapcsolatban.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az Open University’s Applied Linguistics and Literacies (ALL) kutatócsoportja 100 kiválasztott felhasználó szokásait figyelte meg. Ezek alapján kiderült, hogy akkor is használjuk a Facebookot, és akkor is kapcsolatban maradunk az emberekkel, ha idegesítenek, vagy egyenesen sértenek minket. Ahelyett viszont, hogy tisztáznánk a nézeteltérést, visszavonulunk és csendben kezdjük figyelni őket. Sőt, élvezettel bíráskodunk fölöttük.

  A tudósok szerint a Facebook így az összes emberi kapcsolat természetét visszaadja, hiszen a mindennapokban is vannak, akiket nem szeretünk, mégsem szakítjuk meg velük a kapcsolatot.

  A kutatás egyik legszembeötlőbb része az, hogy viszonylag sokan számoltak be arról, hogy gyakran sértőnek találják a barátaik bejegyzéseit, legyen szó akár politikáról, vagy a magánéletről. Ezt az okozhatja, hogy nagyon különféle területekről érkeznek az ismerőseink, és nagyon különböznek is egymástól, mégis egy felületen látjuk őket.

  Facebookon úgy írunk üzeneteket, hogy rendesen át se olvassuk őket, pedig olyanok olvassák, akik különféle értékekkel és életfelfogással bírnak. Szemtől-szemben mindenkihez úgy szólunk, olyan stílusban (általában), ahogy illik. Facebookon viszont mindannyian ugyanazt az oldalunkat látják, és lehet, hogy az nem pont az, amelyik nekik szól. Vagyis a személyes dolgainkat sokkal publikusabb felületen éljük meg, a különféle értékek pedig könnyen ütközhetnek egymással – ezért idegesíthetjük az ismerőseinket. Ők viszont akkor sem fognak megszabadulni tőlünk, maximum kárörvendően ítélkeznek fölöttünk – írja a The Conversation.

  Kommentek:

  Top 16