• Tech
Faktor

Mostantól nem vernek át a híroldalak Facebook-on

A Facebook felcímkézi azokat a híreket, amik valótlanságot tartalmazhatnak. Mostantól tehát már az előtt láthatjuk, mielőtt rákattintanánk, hogy nem érdemes elhinni a cikkben olvasottakat.

Az elmúlt hónapokban, de főleg az amerikai elnökválasztás óta rengeteg támadás érte a közösségi oldalakat, mert egyesek szerint nem tettek meg mindent az álhírek terjedése ellen.

A legnagyobb támadás a Facebookra zúdult, mert Mark Zuckerberg először azt mondta, a hírfolyamban szembe jövő dolgok nagy többsége igaz. Később viszont kiderült, hogy volt fegyverük az álhírek ellen, de nem használták, nehogy ezzel döntsék el az elnökválasztás kimenetelét, de lehet, hogy mégis ez döntötte el. Zuckerbergék most egy látványos módszert vetnek be az álhírek visszaszorításáért.

Nem szabad mindent elhinni.

Nem szabad mindent elhinni.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Fontos változás, hogy a napokban új lehetőség tűnt fel a bejegyzéseknél a gyanús dolgok jelentésére, és ezt bárki használhatja. Az így érkező jelentéseket figyeli a Facebook rendszere, és a sokak által jelentett cikkeket (vagy teljes oldalakat, melyekről több cikket is jelentettek a felhasználók) az algoritmus kiszűri.

  Ha a rendszer egy cikket a fenti egyenlet alapján gyanúsnak ítél, akkor elküldi azt az erre szerződött szervezeteknek. Első körben főleg az angol nyelven terjedő bejegyzéseknél lesz majd látható a figyelmeztető címke, de több nemzeti "tényellenőrző" szervezetet is összefogott, így van rá esély, hogy a magyar nyelvű bejegyzéseknél is feltűnhet a figyelmeztetés. A jelentés funkció egyébként már most elérhető magyarul is, érdemes használni is, mert ha sokan jelentenek valamit, az feltűnhet.

  A gyanús tartalmak egy "Disputed" (vagyis Vitatott) címkét kapnak majd, ami alapján a felhasználó már ránézésre láthatja, hogy a link mögött problémás tartalom található – írja a Hvg.

  Az adott linket ugyan továbbra is meg lehet majd osztani a közösségi oldalon, a címkézés viszont legalább a kétséget felébreszti. Fontos változás, hogy miután egy ilyen URL-t vitatottnak jelöltek, azt többé nem lehet majd hirdetésként terjeszteni.

  A Facebook jobban odafigyel majd a hírek hírfolyambeli rangsorolására is. Az algoritmus újításának elsősorban azok a cikkek esnek majd áldozatul, amit többen osztanak meg, mint ahányan egyébként el is olvassák (meg is nyitják) azt.

  Kommentek:

  Top 16