• Tech
Faktor

Sokkal nagyobb a baj, mint hittük: nem csak a Facebookot törték fel, hanem a hozzá kapcsolódó oldalakat is

A Facebook fiókunkkal sok más helyre is be tudunk lépni és ezek is érintettek a hackertámadásban.

Minden olyan külsős szolgáltatást érint a Facebook múlt pénteken nyilvánosságra hozott hibája, melybe be lehetett lépni a Facebook segítségével. A legnagyobb az Instagram, de sok (tíz)ezernyi más weboldal és telefonos alkalmazás, játék is érintett.

Kényelmesebbé teheti a mindennapokat, ha nem kell minden szolgáltatáshoz és telefonunkon lévő alkalmazáshoz jelszavakat megjegyezni. Sok fejlesztő éppen ezért építi be saját oldalába/programjába a lehetőséget, hogy a Facebook-fiókunkkal léphessünk be.

Illusztráció.

Illusztráció.

Ez azonban veszélyt is rejt magában, hiszen ha a Facebook-fiókunkhoz hozzáférnek, akkor minden olyan fiókunkba is beléphetnek, amelyik össze van kötve a Facebookkal. A közösségi oldal történetének eddigi legnagyobb hackertámadásában 50 millió felhasználó érintett, ám nem csak Facebook-fiókjaikba, hanem az általuk használt egyéb szolgáltatásokba is beléphettek mások – erre hívta fel a figyelmet blogján Brian Krebs kiberbiztonsági szakértő.

A Facebook tulajdonában lévő Instagramhoz is be lehet lépni facebookos fiókkal, így a támadók más Instagram-csatornájába is bejuthattak. Hasonlóan például a Spotifyba is – de mivel a facebookos belépés ma már jelentős mértékben elterjedt, lehetetlenség felsorolni az összes ilyen szolgáltatást.

Krebs állítását a Facebook szóvivője megerősítette, hozzátéve, hogy konkrét visszaélésről egyelőre nem érkezett hír hozzájuk. A közösségi oldal képviselője elmondta: a betörés felfedezése után érvénytelenítették az érintettek külső alkalmazásos hozzáférési tokenjeit is - írja a HVG.

Kommentek:

Top 0