• Tech
Faktor

Vírus terjed a Facebookon! Figyeljen rá, ha Chrome-ot használ

A szakértő szerint a program nem csak az adatainkat lophatja el, de akár pénzt is kicsikarhat belőlünk, ha megvonja a hozzáférésünket a számítógépünkön lévő fájljainkhoz.

Illusztráció.

Illusztráció.

Egy rosszindulatú program terjed a Facebookon a chates üzeneteken keresztül, ami látszólag egy képet küld a felhasználók nevében a közösségi oldalon lévő ismerőseiknek. A képre kattintva azonban egy YouTube-nak kinéző oldal tölt be, ami arra kér, hogy telepítsünk egy kiegészítőt a Chrome-böngészőhöz: az ismerős által küldött videó ugyanis csak így lesz megtekinthető. A program annyira okos, hogy a Chrome biztonsági előírásainak megfelelően engedélyt is kér a felhasználótól, hogy hozzáférhessen a böngészési adatokhoz – írja a hvg.hu.

Amennyiben az internetező megadja az engedélyt a telepítéshez, a teljesen láthatatlan program bekerül a böngészőbe és ellopja a begépelt információkat: jelszavakat, üzeneteket, internetes banki belépéshez szükséges adatokat stb.

A vírust felfedező kiberbiztonsági szakértő, Bart Parys szerint amellett, hogy a vírus rögtön továbbküldi magát a Facebookon lévő ismerőseinknek, egy zsarolóprogramot is telepíthet a gépünkre, ami titkosítja a fájljainkat, a hozzáférést pedig csak pénz ellenében engedélyezi.

A szakértő azt is hozzátette, hogy a Facebooknak és a Google-nek lépnie kellene az ügyben, de amíg megteszik, érdemes odafigyelni az üzeneteinkre, és nem rákattintani az elsőre nem felismerhető fájlokra/linkekre, amik váratlanul, értelmes magyarázat nélkül érkeznek az ismerőseinktől.

Kommentek:

Top 0