• Külföld
Faktor

Komoly óvatlanság: hazaárulással vádolják, mert kiírt valamit a Facebookra

A férfi azt írta, hogy a hadsereg ne engedelmeskedjen a diktátoroknak.

A Facebook közösségi oldalon közzétett bejegyzése miatt fogta perbe a kambodzsai hadsereg egyik jogásza Sam Rainsyt, a Párt Kambodzsa Nemzeti Megmentéséért (CNRP) nevű feloszlatott ellenzéki tömörülés korábbi vezetőjét csütörtökön.

Az ázsiai országot több mint három évtizede vezető Hun Sen kormányfő egy nappal korábban jelezte: hazaárulás miatt beperli az önkéntes száműzetésben élő politikust.

Illusztráció.

Illusztráció.

Rainsyt azzal vádolják, hogy parancsmegtagadásra buzdította a katonaságot, sértegette a hadsereg vezetőit, és gyengítette a testület morálját. Az eljárást kezdeményező Vong Pheakdey szigorú büntetést kért a volt ellenzéki vezetőre a bíróságtól.

Egy keddi Facebook-bejegyzésében Rainsy felszólította a katonákat, hogy ne engedelmeskedjenek semmiféle diktátornak, aki azt parancsolja nekik, hogy nyissanak tüzet ártatlan emberekre. Megjegyezte: a korábbi egyiptomi elnököt is a hadsereg buktatta meg.

A 2018-ban esedékes választások előtt Hun Sen mindent megtesz az ellenzéki hangok elhallgattatásáért, így egyre csak gyűlnek az ilyen jellegű bírósági döntésre váró ügyek. Múlt hónapban a legfelsőbb bíróság betiltotta az egyetlen komoly ellenzéki erőnek számító CNRP-t arra hivatkozva, hogy államcsínyre készült. A kormány emellett sokat szigorított a civilszervezetek és a független média működésére vonatkozó szabályozásokon.

Hun Sen lépéseit a nemzetközi közösség határozottan bírálta. Az Egyesült Államok szerdán vízumkorlátozást helyezett kilátásra a demokráciát aláásó kambodzsai politikusok számára. Az amerikai külügyminisztérium nem közölte, hogy pontosan kiket érintene a szigorítás. Heather Nauert külügyi szóvivő felszólította a kambodzsai kormányt, hogy tegye újra lehetővé a CNRP működését, engedje szabadon bebörtönzött vezetőjét, Kem Sokhát, és hagyja szabadon működni a helyi civil társadalmat és médiát - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0