• Tech
Faktor

Hiába jelentkezünk ki, a Facebook úgy is tud adatot gyűjteni rólunk

A más oldalakon található "like" gombokkal figyelik a szokásainkat, ez pedig sokakat zavar.

A Facebook javára ítélt egy amerikai bíró abban a perben, amelyben azzal vádolták a céget, hogy kijelentkezés után is nyomon követi a felhasználó böngészési adatait.

Azt is látják, mi tetszik nekünk.

Azt is látják, mi tetszik nekünk.

A felperesek azt kifogásolták, hogy a Facebook a más oldalakon megjelenő “like” gombok által figyelte online tevékenységüket, és így részletes elemzést tudtak készíteni a böngészésükről. A vád szerint a Facebook ezzel megsértette az adatvédelmi törvényeket.

Az ügyben a San José-i Edward Davila hozott ítéletet, aki elutasította a keresetet, mert a felpereseknek nem sikerült bizonyítaniuk, hogy jogos elvárásuk volt a magánélet tiszteletben tartására, illetve hogy bármilyen gazdasági kárt vagy veszteséget szenvedtek volna.

A bíró azzal érvelt, hogy a felperesek akár inkognitó módban is használhatták volna a böngészőjüket, és nem tudták azt sem bizonyítani, hogy a Facebook illegálisan figyelte volna meg őket.

Mivel a "like" gomb megnyomásakor az adott oldal és a Facebook számára is megküldik az adatokat, Davila szerint egyik fél sem vádolható azzal, hogy nyomon követi a felhasználót, mivel a regisztráció során el is fogadta a feltételeket – írja a The Guardian.

Kommentek:

Top 0