• Tech
Faktor

Újabb botrány: a Facebook újabb adatokat szolgáltatott ki a felhasználókról

A cég nagyjából 60 cégnek adott adatokat a felhasználókról és barátaikról.

A New York Times adta hírül, hogy a Facebook megengedte mobiltelefon-gyártóknak, hogy hozzáférjenek a felhasználók és az ismerőseik részletes személyes adataihoz.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A lap a Facebook tisztségviselőire hivatkozva hatvan cégről számolt be, amelyekkel a Facebook az elmúlt évtizedben adatmegosztási partnerségre lépett, köztük van az Apple, az Amazon, a Microsoft, a BlackBerry és a Samsung is. Az egyezség lehetővé tette a Facebooknak, hogy kiterjessze az elérését, a mobilgyártóknak pedig azt, hogy a felhasználóknak felajánljanak népszerű funkciókat a közösségi médiában, mint például a like gombok vagy a címjegyzék.

Ami különösen érdekes, hogy a felhasználók azon barátairól is kaphattak adatokat a cégek, akik nem is engedték, hogy az adataikat harmadik félnek kiadják. Ráadásul ezt még azután is megtették, hogy a Cambridge Analytica-botrány után azt ígérték, az adatokat fokozottabban fogják védeni.

A közösségimédia-cég ugyanakkor azt állítja, a szerződések nem mondanak ellent a cég irányelveivel, és nem történt visszaélés. A cég a partnereit a Facebook kiterjesztésének tekinti, amivel ki tudja szolgálni a több mint 2 milliárd felhasználót. Volt Facebook-alkalmazottak is meglepődtek rajta, hogy a cég ilyen könnyen felülírja a saját adatkezelési előírásait is.

Kommentek:

Top 0