• Belföld
Faktor

Tombol a madárinfluenza, az összes fácánt le kellett vágni

A madárinfluenza miatt mintegy tízezer fácánt, a teljes állományt le kellett ölni az abádszalóki Hubertus Vadásztársaságnál. A telepet kedden kezdték el felszámolni - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) budapesti referencia laboratóriuma a hétvégén mutatta ki a madárinfluenza vírusát. Az állattartó telepen több ketrecben, megközelítőleg tízezer fácánt tartottak. Mivel a telep egy járványügyi egységet képez, a teljes állományt felszámolják.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

Az FM arról is tájékoztatott, hogy a fertőzött állomány száz százalékának ártalmatlanítása után száz százalékos állami kártalanítást kap majd a tulaj. Ennek összegét az illetékes állategészségügyi hatóság állapítja meg, amelynek alapjául a megsemmisítés idején érvényben lévő forgalmi érték számít - jelezték.

Az állatok leölését az állategészségügyi hatóság szakemberei végezik, a tetemeket az ATEV szállítja el és ártalmatlanítja - tájékoztatott az FM.

Balogh Gyula, Abádszalók polgármestere az MTI-t kedden arról tájékoztatta, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivataltól érkezett felhívás alapján 3 kilométeres védőkörzetet és 10 kilométeres megfigyelési körzetet jelölnek ki. A figyelemfelhívó táblákat szerdán teszik ki.

Az abádszalóki Hubertus Vadásztársaság nem kívánt nyilatkozni.

Kommentek:

Top 0