• Külföld
Faktor

Különleges alkoholos italt fejlesztettek a japánok, Ön megkóstolná?

Egész kézenfekvő alapanyagot választottak az új italhoz, méghozzá a fát.

Faanyagból készítenek emberi fogyasztásra alkalmas alkoholt japán kutatók, akik egy speciális módszerrel állítják elő a különleges italt - írja az MTI.

A japán erdészeti kutatóközpont szakemberei szerint a fakéreg-alapú ital olyan "fás" jellegzetességekkel bír, amelyek a fahordóban érlelt alkoholos italokat idézik.

Illusztráció.

Illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kutatók által kifejlesztett módszer lényege, hogy krémes állagúvá zúzzák a faanyagot, majd élesztőt és egy enzimet adnak hozzá, hogy beinduljon az erjedés. Mivel a szakemberek nem használnak hőt a folyamat során, ezért meg tudják őrizni a különböző fák egyedi ízét.

  Ez idáig cédrusfából, nyírfából és cseresznyefából állítottak elő szeszesitalt. A cédrus esetében négy kilogrammnyi faanyag felhasználásával 3,8 liter folyadékot nyernek, amelynek alkoholtartama nagyjából 15 százalék, hasonlóan a japánok ősi alkoholos italához, a szakéhoz.

  Az intézmény reményei szerint a faalapú alkohol három éven belül a boltok polcaira kerülhet.

  "Japánban rengeteg a fa szerte az országban és azt reméljük, hogy az emberek megízlelhetik az egyes régiókra jellemző fákból készült alkoholos italokat" - mondta Magara Kengo, az intézet egyik munkatársa.

  Kommentek:

  Top 16