• Külföld
Faktor

F16-osok és gyertyák: dán válasz a terrorra

Dánia harci és békés választ is adott már a pénteki párizsi merényletekre. Jövőre vadászgépeket küld Szíriába, emellett pedig a miniszterelnökkel együtt 20 ezren mentek gyertyákkal a koppenhágai francia nagykövetséghez.

Kristian Jensen dán külügyminiszter elmondta, hogy jövőre F16-osokat akarnak küldeni Szíriába. 2014-ben már 7 F16-osuk támadta az Iszlám Állam iraki állásait Amerika oldalán. A dán parlamentnek kell jóváhagynia, hogy jövőre már Szíriáig mehessenek a gépek. Kristian Jensen dán külügyminiszter azt mondta:

Amilyen gyorsan csak lehet, vissza kell küldenünk a dán F-16-ososkat.
Illusztráció: egy F16-os vadászgép

Illusztráció: egy F16-os vadászgép

Ha a parlament megszavazza, a szíriai-iraki határ bármelyik oldalán tudják majd bombázni az Iszlám Államot. 2014 szeptemberében a gépeket karbantartás miatt hívták vissza, és azért, hogy a legénység pihenni tudjon - írja az MTI. Az F16-osok várhatóan 2016 közepén indulnak a Közel-Keletre.

A békés válaszVasárnap este körülbelül 20 ezer ember fáklyákkal gyűlt össze a koppenhágai francia nagykövetség előtt. A dán miniszterelnök Lars Lokke Rasmussen beszédet is mondott.

Mi a legerősebb válasz, amit adhatunk a terrorra? Az, hogy élünk, és nem hagyjuk, hogy megfélemlítsenek. Ha többé nem merünk kiülni egy kávézó teraszára, elvesztünk. Ragaszkodunk a demokráciához és az élethez.
Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök - Fotó: Europress / Ben Pruchnie - Getty Images

Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök - Fotó: Europress / Ben Pruchnie - Getty Images

Top 0