• Belföld
Faktor

Ezzel a fogással nyert Széll Tamás a szakácsversenyen

A Bocuse d'Or szakácsainak versenyreceptjei sokkal inkább hasonlítanak egy film forgatókönyvére, mint egy hagyományos receptkönyv egyik oldalára. Mivel a csapatoknak 5 óra 35 perc alatt kellett elkészíteniük a győzelemre szánt ételeket gímszarvas borjúból, valamint kecsegéből és annak ikrájából, Széllék gondosan, percre pontosan beosztottak minden lépést.

A szakácsok már hónapok óta kísérleteztek azzal, hogy egyedi, és egyben a hazájuk gasztronómiai jellemzőit felmutató fogásokat kreáljanak. A magyar csapat zöldfűszerekkel füstölt szarvast, valamint kecsegetekercset készített, amellyel sikerült az európai döntő további tizenkilenc csapata fölé kerekedniük.

Széll Tamásék receptje egyelőre még nem teljesen nyilvános, de annyit már biztosan lehet tudni, hogy olyan alapanyagokat is használtak, amelyek egy átlagos háztartásban ritkán fordulnak elő, vagy nem éppen a vadételek kapcsán jut eszünkbe használni őket. Így a szarvas elkészítéséhez a többféle hagyma mellett homoktövis-zselét és nyírfacukrot is használt a győztes csapat, valamint osztriga és garnéla is szerepelt a hozzávalók között.

Így készült el a Zöldfűszerekkel füstölt szarvas, amivel megnyerték a rangos versenyt.

Széllék alaposságát mutatja, hogy még azt is leírták a forgatókönyvükbe, hogy mikor milyen eszközt kell kikészíteniük, melyik lépés után kell megtölteniük a kannát vízzel, vagy éppen mikor érdemes kicsomagolni a sóoldatot.

A versenyről itt olvashat bővebben, itt pedig a budapesti döntőt szervező Magyar Bocuse d’Or Akadémia alelnökével készült interjúnkat találja.

A képre kattintva galéria nyílik!

A képre kattintva galéria nyílik!

Top 0