• Élet
Faktor

Ezt tegye, ha Önt is megviseli az ősz és a lehűlés

A hir­te­len idő­já­rás-vál­to­zás na­gyon meg­ter­hel­heti szer­ve­ze­tün­ket. De tehetünk a fájdalmak ellen!

Fájdalmai vannak, levert, és semmihez sincs kedve igazán? Itt van az ősz, itt van újra...

Természetes, ha nehezen viseli az időjárás-változást.

Természetes, ha nehezen viseli az időjárás-változást.

Nem csoda, ha a közérzete és a teljesítménye is romokban. Amikor hirtelen beköszönt a hideg, gyengeségérzés, szédülés és fejfájás lehet úrrá rajtuk. Ennek az az oka, hogy a testünk alkalmazkodni próbál a megváltozott körülményekhez. Vannak, akiknek ez könnyebben megy és vannak, akik nehezebben viselik. A Faktor utánajárt, hogy mik a leggyakoribb tünetek, és mit tehet ellenük.

Fáradtság, rosszkedvAkár hetekig is eltarthat, amíg testünk alkalmazkodik a hideg időhöz. Jellemző, hogy ilyenkor levertek vagyunk, és úgy érezzük, bármelyik percben képesek lennénk elaludni. A fáradtságtól meg persze könnyen nyűgösek és ingerlékenyek leszünk.

Az ősz kezdetén fáradékonyak lehetünk.

Az ősz kezdetén fáradékonyak lehetünk.

Fáradékonyság esetén megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha esténként nem eszünk sokat, és lefekvés előtt legalább három órával már csak a pihenésre koncentrálunk. Segíthet a B1-, D-, E vitamin, a kalcium, jód és magnézium, és napközben egy kis kávé is.

AlvászavarMinden emberre máshogy hat az időjárásváltozás. Van, aki át bírná aludni az egész napot, és van, aki egész éjjel csak forgolódik, sehogy se jön szemére az álom.

A hideggel együtt érkezhet az alvászavar.

A hideggel együtt érkezhet az alvászavar.

Altatók helyett először érdemes kíméletesebb megoldást keresni. Ihatunk például gyógyteát, de segíthet egy nyugtató, meleg lábfürdő is. Ilyenkor nagyobb gondot kell fordítani a táplálkozásra is: a húsok, fehérjében gazdag ételek - például a sajt vagy a tojás - kedvezően hatnak szervezetünkre.

FejfájásTermészetes, ha az ősz kezdetén szinte csak kóválygunk a világban. A levertségérzetet azonban fájdalmak is kísérhetik. Sok hidegfrontra érzékeny ember panaszkodik, hogy az erős széltől fáj a feje. A feszítő fejfájást megszüntetheti egy séta a friss levegőn - de ha süvít a szél, kizárólag csak sapkában.

A levendula enyhíti a fájdalmakat és nyugtatóan hat.

A levendula enyhíti a fájdalmakat és nyugtatóan hat.

A nyugtató levendulaolaj csodákra képes: néhány csepp illóolaj, vagy egy finom levendulás tea, és a fejfájásunknak annyi, ráadásul jobban is alszunk.

Ízületi fájdalmakŐsszel gyakran felerősödnek a reumás panaszok, aminek oka a légnyomásváltozás: a lappangó gyulladást ugyanis fellobbanthatja a hirtelen lehűlés. A szél, a hideg leginkább hát- és derékfájást okoz. Az ilyenkor jelentkező tüneteket gyógytornával és masszázzsal lehet enyhíteni.

Egy kis mozgás gyógyír a fájdalomra.

Egy kis mozgás gyógyír a fájdalomra.

Jól bevált és javasolt mozgások: úszás, jógagyakorlatok, gerinctorna. Ha a szabadba megyünk, ügyeljünk, hogy az időjárásnak megfelelő legyen a ruhánk.

Ingadozó vérnyomásHa megérkezik a hideg, a vérerek összeszűkülnek. Ez magasabb vérnyomást eredményezhet, mivel a szívnek ekkor keményebben kell dolgoznia, hogy a beszűkült ereken a vért tovább juttassa. A magas vérnyomáson is segíthet a rendszeres mozgás, és kedvelt növényünk, a fokhagyma, ami nyersen a leghatásosabb!

Ne becsülje le a gyógyító teák erejét!

Ne becsülje le a gyógyító teák erejét!

A vérnyomás-problémákkal küzdőknek érdemes rendszeresen a zöld teát inniuk. Már napi egy csésze segíthet a magas vérnyomás elkerülésében. A zöld színű zöldségekben - fejes saláta, brokkoli, spenót -  lévő B-vitamin is jó hatással van a vérnyomásra.

Akkor viszont, ha a panaszok nem enyhülnek, mindenképp menjen orvoshoz, hisz ezek a tünetek akár komoly betegség jelei is lehetnek.

Kommentek:

Top 0