• Belföld
MZ/X

Ezt tanácsolja a rendőrség a viharban autózóknak

Több helyen zivatar és viharos szél várható, ilyen időjárási körülmények között a közlekedés is kockázatosabb!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ma kiadott figyelmeztető előrejelzése szerint hétfőn hajnalig helyenként felhőszakadás, intenzív zápor és zivatar alakulhat ki, jelentősebb mennyiségű csapadék kíséretében. A Dunántúl középső területein néhol 60-70 km/h-s széllökésekre számíthatunk.  A megváltozott időjárási körülmények között a közlekedés is kockázatosabb-írja a police.hu.

A járművezetők és a gyalogosok általában a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek. Az évszak egyik sajátossága a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, mely próbára teheti a gépjárművezetőket.  

A látótávolság hirtelen csökkenésén túl, az autósok nagy része nem számol az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik.

Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul. Az autógumi futó felületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar idején azonnal  csökkentsék a sebességüket, vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat!

Kommentek:

Top 0