• Politika
Faktor

Ezt még biztosan nem tudta az új otthonteremtési támogatásról

A korábbinál részletesebb tájékoztatók jelentek meg a lakások vásárlásához vagy felújításához kapcsolódó támogatási formákról. A készítő Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza, hogy ezek csak az alapvető információkat tartalmazzák, a támogatásokra való jogosultság a banki elbírálás után állapítható meg.

A csalad.hu oldalon hét pontban gyűjtötték össze a legfontosabb tudnivalókat – írja az MTI. Külön tájékoztató foglalkozik a használt lakás vásárlásához, a lakásbővítéshez és a lakásfelújításhoz szükséges információkkal. Emellett külön tájékoztatók szólnak a két-és háromgyerekes lakásépítőknek és új lakást vásárlóknak is. A részletes tájékoztatást a bankok is megkapták, így hamarosan megkezdődhet az igénylők fogadása.  

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A családok számára tavaly júliustól igényelhető otthonteremtési kedvezmény januártól újabb lehetőségekkel bővült (A Faktor korábban részletesen bemutatta az otthonteremtési program változásait).

EZT IS AJÁNLJUK:
    • A családok otthonteremtési támogatása keretében a két gyereket nevelő, vagy annyit vállalni tervező családok egyszeri támogatása 2,6 millió forintra, a háromgyerekeseké 10 millió forintra nőtt.
    • A támogatási csomag másik fontos eleme a legfeljebb 3 százalékos kamatozású, államilag támogatott lakáshitel. Ennek maximális összege 10 millió forint lehet, és háromgyerekes vagy legalább annyit vállalni kívánó családok vehetik igénybe – a nagycsaládosok számára ezzel érhető el a 10+10 millió forintos támogatás.
    • Az otthonteremtési csomag harmadik eleme az új lakások áfájának csökkentése 27 százalékról 5 százalékra. A saját maguk építkezők ezt adó-visszatérítés formájában vehetik igénybe – ezt a minisztériummal szerződést kötő bankoknál lehet igényelni, és a költségek 70 százalékáról az igénylőnek saját névre szóló számlával kell rendelkeznie.

    Top 16