• Külföld

Ezt lehet tudni egy héttel a brüsszeli merényletek után

Egy hét telt a brüsszeli merényletek óta, amelynek már 35 halálos áldozata van. A halottak azonosítása a vártnál gyorsabban zajlik, két terrorista azonban még mindig szökésben van. A belga hatóságokon óriási a nyomás, ráadásul rengeteg támadás éri őket amiatt, hogy nem tettek meg mindent a potenciális terroristák semlegesítésére. Cikkünkből megtudhatja, hogy mi derült ki eddig a terrortámadásokkal kapcsolatban.

Március 22-én 7 óra 58-kor a brüsszeli Zaventem repülőtér indulási oldalán pár másodperc különbséggel két bőröndbe rejtett bomba robbant. Szimbolikus időpontban, 9 óra 11 perckor a Maelbeek állomást elhagyó metró egyik kocsijában robbantottak. A hatóságok később megerősítették, hogy öngyilkos merényletek történtek.

A repülőtéren találtak egy bőröndöt egy fel nem robbant bombával, amelyet a rendőrök hatástalanítottak, és azt a lakást is megtalálták, ahol a terroristák a merényletekre készültek. A támadások után ugyanis jelentkezett az a taxisofőr, aki a három reptéri merénylőt a repülőtérre vitte, és elvezette a hatóságokat ahhoz a Schaerbeek kerületben található házhoz, ahol a három férfi beszállt az autójába. Itt az Iszlám Állam zászlóját, illetve 15 kg robbanószert és szögeket találtak, amiket a merénylők azért használtak fel a házilag gyártott bombákban, hogy növeljék a robbanás pusztítását.

A merényleteket délután az Iszlám Állam vállalta magára, egy, a terrorszervezethez közel álló hírügynökségen keresztül:

Az Iszlám Állam harcosai robbanóövekkel és más bombákkal robbantássorozatot hajtottak végre kedden, a belga fővárosban, Brüsszelben, egy repülőteret és egy központi metróállomást támadtak meg

- írták az üzenetben.

fotó: Europress - Christopher Furlong / Getty Images

fotó: Europress - Christopher Furlong / Getty Images

Néggyel nőtt az áldozatok számaA merényletek után ellentmondásos adatok érkeztek arról, hogy hány halálos áldozata és sebesültje van a robbantásoknak. Pár nappal később már 31 halottról és több mint 300 sérültről beszéltek a belga hatóságok, viszont arra figyelmeztettek, hogy a halottak száma tovább nőhet, mivel több sérült állapota is válságos. A belga kormányzati krízisközpont hétfőn bejelentette, hogy 35-re növekedett az áldozatok száma, mivel négyen meghaltak a kórházban.

Korábban úgy gondolták, hogy az áldozatok azonosítása akár hetekig is eltarthat, mert több körülmény is nehezíti a hatóságok munkáját. Ennek ellenére egy héttel a merényletek után a három támadókon kívül már 28 ember sikerült azonosítani a halottak közül. Ez alapján a repülőtéri két robbantásnak 15 áldozata van, akik közül 6-an belga állampolgárok voltak, a többiek pedig külföldiek. A metróállomás elleni merénylet halottjai közül eddig 13 embert sikerült azonosítani, közöttük 10 belga és 3 külföldi van. Csak 18 áldozat neve került nyilvánosságra, de azt biztosan lehet tudni, hogy brit, kínai, holland, francia, német, olasz, svéd és amerikai állampolgárok is vannak közöttük.

Három merénylő meghalt a robbantásokbanA robbantások utáni napokban egyre több bizonyíték került napvilágra arról, hogy a brüsszeli merénylők kapcsolatban álltak a novemberi párizsi terrortámadások kitervelőivel és végrehajtóival. A brüsszeli kettős merényletekben közvetlenül valószínűleg öt támadó vett részt. Hárman közülük, a testvérpár Khalid és Ibrahim el-Bakraoui, illetve a párizsi merényletek bombáit is készítő Najim Laachraoui a helyszínen meghalt. Két terroristát még mindig keresnek, ők a biztonsági kamerák felvételein is láthatóak: az egyikük a Zaventem repülőtéren, míg társa a Maelbeek metróállomáson járt.

A CNN információi szerint a két ismeretlen támadó is közte van annak a nyolc gyanúsítottnak, akikről a hatóságok azt gondolják, hogy közük lehetett a párizsi és a brüsszeli merényletekhez. Egy kivétellel mindegyikük kapcsolatban állt a párizsi merényletek fő szervezőjének tartott Abdelhamid Abaouddal vagy Salah Abdeslammal, aki a párizsi támadások egyetlen túlélője, és akit hónapokig tartó nyomozás után március 18-án fogtak el Brüsszelben.

A listán szerepel a szíriai Naim al-Hamed is, akiről korábban azt gondolták, hogy a brüsszeli merényletek ötödik terroristája lehet. Ezt azóta megcáfolták, de al-Hamednek, aki az egyik legkeresettebb európai bűnöző, valószínűleg kulcsszerepe volt a brüsszeli és a párizsi merényletekben is. DNS-ét megtalálták abban a lakásban, ahonnan a három robbantó taxival a repülőtérre ment.

Két azonosítatlan támadó még szökésben vanA terrortámadások óta folyamatosak a rendőri akciók és rajtaütések Belgiumban: a hatóságok az elmúlt napokban több embert is őrizetbe vettek és kihallgattak, egy részüket azonban azóta már elengedték. Jelenleg három embert vádolnak az elfogottak közül azzal, hogy kapcsolatban álltak terroristákkal, de egyelőre nem kötötték őket össze a brüsszeli támadásokkal.

Faycal Cheffou-t, a szabadúszó újságírót tegnap elengedték, pedig korábban azzal gyanúsítottak, hogy részt vett a brüsszeli robbantásokban. A támadások után letartóztatottak közül Cheffou volt az egyetlen, akiről azt gondolták, hogy ott volt a robbantások helyszínén: egy ideig őt tartották a fehér ruhás férfinak, aki a repülőtéri biztonsági kamerák felvételén látható. Tegnap azonban bizonyíték hiányában váratlanul elengedték Cheffou-t. A hajtóvadászat azóta újra folyik a fehér ruhás férfi után, aki a belga hatóságok szerint egy poggyászban nagy mennyiségű robbanószert tett le a reptéren, majd a kijárathoz rohant. A repülőtéri felvételeken látható másik két férfi Ibrahim el-Bakraoui és Najim Laachraoui, akik felrobbantották a saját bombáikat, és meghaltak a merényletben.  

A brüsszeli rendőrség videója a fehér ruhás férfiról:

A fehér ruhás férfi mellett a másik, akit még keresnek, a Maelbeek metróállomáson járt. A biztonsági kamerák felvételén az látszik, ahogy az ismeretlen férfi a robbantóként azonosított Khalid el-Bakroui mellett egy bőröndöt cipel.

Több súlyos hibát is elkövettek a belga hatóságokBelgium már régóta az európai iszlamisták egyik központja. Az egy főre jutó, Szíriába vagy Irakba utazó szélsőségesek száma Európában itt a legmagasabb, és a novemberi párizsi merényletek óta Brüsszelt még inkább potenciális célpontnak tekintették a hatóságok. „Amitől féltünk, megtörtént” – mondta Charles Michel miniszterelnök a támadások kapcsán. A fenyegetettség évek óta nagy az országban, és folyamatosak a terrorelhárítási akciók is, viszont a belga hatóságok nem tudják megfelelően követni a szélsőségeseket.

A párizsi merényletekben több olyan terrorista is részt vett, aki vagy belga születésű, vagy Belgiumban élt, így sok támadás érte az országot amiatt, hogy nem küzdenek elég hatékonyan a terrorizmus ellen. A Politicónak Jan Jambon belga belügyminiszter is elismerte, hogy a terrorelhárításnak nincs elég kapacitása arra, hogy mindenkit megfigyeljen, ezért az elmúlt időszakban növelték a szélsőségesek elleni harcra szánt összeget. A brüsszeli merényletek óta azonban több súlyos hibára is fény derült, amit a belga hatóságok elkövettek, és ami a merénylőket segítette.

fotó: Europress - Patrik Stollarz / AFP

fotó: Europress - Patrik Stollarz / AFP

Már egy nappal a támadás után Recep Tayyip Erdogan török elnök arról beszélt, hogy az egyik repülőtéri robbantót, Ibrahim el-Bakrouit júliusban kiutasították Törökországból, miután elfogták a szíriai határ közelében. A belga hatóságokat is figyelmeztették arról, hogy kitoloncolták az Iszlám Állam egyik harcosát, de ennek nem lett eredménye. Ibrahim el-Bakrouit ráadásul azután sem fogták el Belgiumban, hogy megsértette feltételes szabadlábra helyezésének szabályait, miután fegyveres rablásért elítélték. Ma az is kiderült, hogy az FBI is figyelmeztette a holland hatóságokat az el-Bakraoui testvérek bűnözői és szélsőséges múltjáról, és a hollandok továbbították is az információt Belgiumnak öt nappal a támadások előtt.

A másik súlyos hiba a március 18-án elfogott Salah Abdeslamhoz kapcsolódik. Az még nem tisztázott, hogy neki mi köze lehetett a brüsszeli robbantásokhoz – ő maga tagadja, hogy tudott volna a merényletekről – de kiderült, hogy egy jelentésben már december elején szerepelt annak a háznak a címe, ahol bujkált, és ahol végül elfogták. A dokumentum azonban elakadt valahol a belga rendőrségen. Ráadásul miután letartóztatták Abdeslamot, nem hallgatták ki alaposan. Ezt azzal magyarázták, hogy a rajtaütés alatt meglőtték és még lábadozott.

A terrortámadás napján sem cselekedtek elég gyorsan a hatóságok: a repülőtéri merényletek után több mint egy órával később jött az újabb robbantás a Maelbeek állomásnál, a reggeli csúcsforgalomban. A metró leállításáról a belügyminiszter szerint 8 óra 50 perckor határoztak, a Politico azonban úgy tudja, hogy a metrót üzemeltető társaság nem kapta meg az erről szóló értesítést még akkor sem, mikor 9 óra 4 perckor bevezették a legmagasabb terrorkészültséget az országban.

Igyekeznek felderíteni az európai terrorista-hálózatot

A brüsszeli merényletek mindössze négy nappal azután történtek, hogy végre elfogták Salah Abdeslamot, akinek szintén robbantania kellett volna Párizsban, de inkább elmenekült. Kiderült azonban, hogy Abdeslam nem egy terroristasejt utolsó túlélője, hanem potenciális terroristák sokkal szerteágazóbb és szövevényesebb hálózatával állnak szemben a hatóságok. A kontinensen jelenleg 5000 emberről gondolják azt, hogy radikalizálódott és valamilyen kapcsolatban áll az Iszlám Állammal. Sokan közülük jártak Szíriában vagy Irakban, és azóta visszatértek Európába. A hatóságok szerint az, hogy egyre több kapcsolatra derül fény az európai szélsőségesek között, különösen aggasztó, és további terrortámadásokra figyelmeztet.

A Guardian információi szerint az elmúlt hetekben több mint húsz embert tartóztattak le Franciaországban, Belgiumban és Németországban. A brüsszeli terrortámadás után is többeket elfogtak: Franciaországban egy Reda Kriket nevű férfit tartóztattak le, akinek valószínűleg nem volt köze a brüsszeli merényletekhez, viszont az elfogásával Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint megakadályoztak egy újabb terrortámadást, amelynek előkészületei már előrehaladott fázisban jártak. Az olasz terrorizmusellenes alakulat pedig egy olyan algériai férfit vett őrizetbe, aki a gyanú szerint hamis papírokkal segítette a párizsi és brüsszeli merénylőket.

Top 0