• Belföld

Ezt gondolják a szüleikről a magyar gyerekek, érdekes felmérés készült

Az SOS Gyermekfalu 163 budapesti gyereket kérdezett arról, hogy ők hogy látják a szüleiket.

Minden negyedik gyerek magára marad a problémáival, de egyre több apa főz. A gyerekek meglátása szerint még mindig anya végzi a legtöbb feladatot otthon, de az apák is egyre aktívabbak - erre jutott az SOS Gyermekfalvak felmérése, amely 163 budapesti gyereket kérdezett arról, ki milyen feladatokat végez a családban.

A gyerekek elmondása alapján, a családok többségében a klasszikus női-férfi szerepek még mindig fellelhetőek. Ez azt jelenti, hogy az anya főz-mos-takarít, az apa szerel és sportol a gyerekkel, de az is kiderült, hogy a férfiak egyre többet segítenek a nőknek.

Tíz családból három-négyben már nem csak az anyára hárulnak a háztartással és gyerekneveléssel kapcsolatos feladatok.

A gyerekek azt mondták, főleg  az anyák vannak kapcsolatban az óvodákkal és iskolákkal, 64,4 százalékban csak ők járnak szülőire, de már minden negyedik családban az apa is ott ül időnként az értekezleteken. A családok többségében csak az anya viszi orvoshoz a gyereket és marad otthon vele (50,9 százalék), ő takarít (57,1 százalék) és készít reggelit (53,4 százalék). A családok közel felében azonban apa is segít a főzésben, elmegy ruhát venni a gyerekkel, zsúrra, koncertre és játszótérre viszi. A családok 60,7 százalékában a bevásárlást is közösen végzik a szülők.

Az is kiderült, hogy ki beszélget a gyerekkel otthon. A családok közel felében mindkét szülő, ha azonban egy gyereket valami bántja, tízből öt csak az anyukájához fordul. Minden negyedik gyerek viszont egyáltalán nem talál szövetségest és senkivel nem osztja meg bánatát.

A családok negyedében anya a titkok kizárólagos őrzője, szintén negyedében anya és apa együtt. Minden harmadik családban felváltva mesélnek a szülők, a többi esetben szinte kizárólag az anya.

A 10 év alatti gyerekek közül minden hetedik mese nélkül fekszik le.  

"Mind a nevelőcsaládban, mind a klasszikus családban

fontos, hogy a gyereknevelés terhe ne csak az anyára háruljon. Az anyák jólléte alapvetően befolyásolja a gyerekek mentális és fizikai állapotát"

- mondta a felmérésről Szilvási Léna, az SOS gyermekvédelmi programigazgatója az MTI-nek.  

Kommentek:

Top 0