• Tudomány
Faktor

Ezért van melegebb az Északi-sarkon, mint Budapesten

Az Egyesült Államokban tornádók pusztítanak, a Brit-szigeteken a - még ottani viszonylatban is - komoly esőzések miatt áradnak a folyók, és ebben a pillanatban valószínűleg a hónapok óta sötétségben lévő Északi-sarkon melegebb van, mint Magyarországon vagy akár Kaliforniában. A szélsőséges időjárás oka az óceánok rekord meleg hőmérséklete és az El Nino nevű időjárási jelenség.

Az Északi-sarkon az évnek ebben az időszakában az átlagos hőmérséklet -30-40 fok, ehhez képest ma akár +1 fok is lehet. Bár ezeken a területeken nem ritkák a nagy hőmérsékleti ingadozások, 1948 óta mindössze három olyan eset fordult elő, amikor decemberben fagypont feletti hőmérsékletet mértek.

Fotó: Europress - AFP/ Tore Meek

Fotó: Europress - AFP/ Tore Meek

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az Északi-sarkon azért van éppen most rekord meleg, mert a múlt héten még Észak-Amerikában halálos tornádókat okozó viharrendszer jelenleg Izland felett van. Az alacsony légköri nyomás kiszívja a Föld közepéről a melegebb levegőt, és a sarkkör felé irányítja. A szokatlan meleg, még ha csak ilyen rövid ideig is tart, befolyásolhatja a téli tengeri jég képződését, ami tovább csökkentheti a jég amúgy is rekord alacsony szintjét.

  Az El Nino szerepe

  A Föld gyakorlatilag minden részén szokatlan időjárás egyik oka az El Nino nevű időjárási jelenség. Az El Nino a Csendes-óceánban pár évente előforduló esemény, amely érinti a tengeráramlásokat, az óceán feletti légáramlást, és befolyásolja a térség légnyomásának alakulását is. Normális esetben Ausztrália és Indonézia környékén alacsony a légnyomás, a Csendes-óceán keleti részén pedig magas. Az uralkodó szelek keletről nyugatra fújnak, a meleg tengeráramlatok az óceán Egyenlítő menti zónájában nyugatra felé haladnak, miközben Dél-Amerika partjai mentén a Humboldt-áramlat miatt hidegebb az óceán vize.

  El Nino jelenségről akkor beszélünk, amikor az Indiai-óceán felett megnő a légnyomás, míg a Csendes-óceán keleti részén lecsökken. Emiatt meleg áramlatok indulnak Dél-Amerika partjai felé, ami a Csendes-óceán középső és keleti területein növelheti a trópusi viharok kialakulásának veszélyét.

  Dumfries, Skócia (Fotó: Europress - AFP/ Andy Buchanan)

  Dumfries, Skócia (Fotó: Europress - AFP/ Andy Buchanan)

  Idén az El Nino az óceán magas hőmérséklete miatti párolgással a megszokottnál több nedvességet jutatott az atmoszférába. Bob Henson, a téma szakértője szerint „a trópusokról forró, nedves légtömegek áramlanak felfelé. Részben ennek köszönhetőek a délen tapasztalható viharok és áradások, a rekord keleti meleg és viharok Nagy-Britanniában.”

  Az ember szerepe

  De önmagában a vártnál erősebb El Nino jelenség nem magyarázza a szélsőséges időjárást. Michael Mann kutató szerint „eddig is voltak erős El Nino-k, de soha nem láttunk ilyen decemberi hőséget.” A meleg óceán és a trópusi vizek fölül északra haladó nedves levegő is kell a szokatlan időjáráshoz.

  Concordia, Argentína (Fotó: Europress - AFP/ STR)

  Concordia, Argentína (Fotó: Europress - AFP/ STR)

  A Föld időjárása hihetetlenül összetett rendszer, amiben természetes módon is előfordulhatnak rövid távú, szélsőséges kilengések. A kutatók szerint azonban az emberi tevékenységnek is szerepe van a mostani tél eseményeiben: „Az időjárási jelenségek véletlenszerűségének van szerepe abban, amit látunk. De ezek az események extra energiát kapnak az ember által okozott klímaváltozás miatti melegebb és nedvesebb atmoszférának köszönhetően” – mondta Michael Mann.  

  Top 16