• Tech
Faktor

Ezért lehetnek veszélyesek az elektromos autók

A normál hálózati feszültség 2-3-szorosa is lehet egy-egy elektromos autóban. Ha képzetlen autószerelő nyúl hozzá, vagy akár a tulajdonos, mert amúgy szeret babrálni az autókkal, akkor könnyen tragédiába torkollhat egy-egy szerelési kísérlet.

Nagy-Britanniában egyre több az elektromos autó és egyre többen terveznek elektromos kocsit venni a jövőben. Az egyik legutóbbi brit felmérésből kiderült, hogy 1000 potenciális autóvásárlóból 500 gondolt arra, hogy esetleg elektromos autót vesz. A nemzetközi Motorgyártó Szövetség (Institute of the Motor Industry - IMI) arról szeretné meggyőzni a brit kormányt, hogy új szabályozások nélkül életveszélyes lehet az elektromos autók szerelése. Megfelelő oktatásra van szüksége az autószerelőknek.

Steve Nash, az IMI ügyvezetője azt mondta, hogy egy átlátható képzési rendszerre van szükség, amely biztonságossá tudja tenni az elektromos autók szerelését. Nash szinte fenyegetőzött, mikor az mondta az Independentnek, hogy

Valaki előbb vagy utóbb olyat fog tenni, amit nem kéne, és egyszerűen felgyújtja magát. Ez vagy egy szerelő lesz, aki kap egy 6-700 voltos áramütést, vagy bárki, aki egy rosszul kezelt autóval együtt ég meg. Ez ilyen komoly, ez nem csak riogatás, ez a valóság.

Nagy-Britanniában körülbelül 180 ezer autószerelő van, ezek közül 40 ezret regisztrált az IMI, ők biztos, hogy profi autószerelők. Így van még 140 ezer olyan szerelő, akikről nem lehet tudni, hogy valóban képzettek, vagy csak úgy gondolták, hogy értenek az autókhoz, mert van valamennyi érzékük a szereléshez. Jelenleg 45 ezer elektromos autó van Nagy-Britanniában, és körülbelül 1000 valóban képzett szerelő, akik értenek is az elektromos autókhoz.

Egy Subaru Hybrid Tourer Concept. Ezt az autót nem kizárólag elektromotor hajtja. Fotó: Europress / Bryan Mitchell - Getty Images

Egy Subaru Hybrid Tourer Concept. Ezt az autót nem kizárólag elektromotor hajtja. Fotó: Europress / Bryan Mitchell - Getty Images

Már így is sokkal gyorsabban nő az elektromos autók eladása, mint gondolták. Mivel egyre kevesebb megrendelést kapnak a régimódi autószerelők, egyre nagyobb lesz számukra a kísértés, hogy hozzányúljanak az elektromos kocsikhoz. Akár képzés nélkül is, hiszen meg kell élniük valamiből, és egy idő után mindent el fognak vállalni.

Az elektromos autók egyenesen halálosak, ha nem tudják, hogy kell velük bánni

- mondta Nash. Legjobb példa az autók veszélyességére az a jó néhány Tesla modell, amelyek az elmúlt hónapokban gyulladtak ki. Legutóbb Norvégiában égett porig az egyik 40 millió forintot érő Tesla.

 

A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy minél hamarabb meggyőzzék a politikusokat arról, hogy igenis szükség van a szabályozásra, mielőtt az első tragikus szerelési kísérletek megjelennek a hírekben.

Megtévesztő külsőAz is gondot jelent, hogy az elektromos autók kívülről teljesen ugyanúgy néznek ki, mint a hagyományosak. Belülről azonban már óriási a különbség. Az elektromos autók áramköreiben akár 700 volt is futhat, ezért egyetlen apró érintés is halálos lehet. A hagyományos autók szerelésénél nincs ekkora veszély. A BMW egyik minőségellenőre szerint azonban megfelelő képzéssel ez a veszély szinte megszűnik.

Az elektromos autó töltése. Fotó: Europress / Bryan Mitchell - Getty Images

Az elektromos autó töltése. Fotó: Europress / Bryan Mitchell - Getty Images

Magyarországon szeptember 7-én adták át az ötvennyolcadik töltőállomást, ahol ingyenesen lehet az elektromos autókat tölteni. A Jedlik Ányos Terven keresztül a magyar kormány 2015-ben összesen 7 milliárd forintot költött az elektromobilitás, vagyis az elektromos autókhoz köthető összes lehetséges infrastruktúra fejlesztésére. Ha valaki elektromos autót vesz Magyarországon, kérhet hozzá zöld rendszámot, amivel használhatja a busz sávokat, ráadásul ingyen parkolhat. A kormány nem rég adott be rendelettervezetet arról, hogy az újonnan épülő parkolókba kötelező lesz elektromos töltőállomást is építeni. A tervezet szerint minden 100 parkolóhely után kell 10 olyan helyet is kiépíteni, ahol tölteni lehet az autókat.

Top 16