• Pénz
Faktor

Sokkal többet érhet az új ezres, mint ami rá van írva - erre kell figyelni

Az új ezresek a hónap elején kerültek forgalomba, de van, amelyik jóval többet ér, mint a névértéke.

Új bankjegy került forgalomba március 1-jén, a korábbira hasonlító új ezres. Ahogy minden új bankjegy kiadásánál, az alacsony vagy egymást követő sorozatszámú bankókat nem érdemes elkölteni, azok ugyanis névértékük többszörösét is érhetik később - írja a Pénzcentrum.

A régi és új ezresek között számtalan technológiai különbség van, ám a legfeltűnőbb, hogy az új bankóra rákerült egy szabad szemmel is látható holló arra az oldalra, amelyen Mátyás király is szerepel.

Fotó: MNB

Fotó: MNB

EZT IS AJÁNLJUK:

  A régi ezresekkel 2018 október 31-ig lehet fizetni, de ha mégis marad majd valakinél belőlük, akkor sem kell megijedni. 2021. október 31-ig minden bank- és postafiókban, a Magyar Nemzeti Bank lakossági pénztárában pedig 2038. október 31-ig cserélik majd be teljesen ingyen újfajta bankjegyekre.

  Vannak azonban esetek, amikor nem érdemes névértéken kicserélni a pénzünket vagy fizetni vele, és ez egyaránt vonatkozik az új és a régi ezerforintos bankjegyekre is. Ilyen lehet, hogyha alacsony sorszámú bankjeggyel rendelkezünk.

  Ezzel kapcsolatban rossz hír, hogy a legalacsonyabb sorszámú bankjegyeket nem is hozzák forgalomba, hanem a Magyar Pénzverő Zrt.-től lehet őket gyűjtői célokra, drágábban megvásárolni. Jelenleg új ezerforintos bankjegy még nem kapható. A Zrt. honlapjára feltett képeken az azonban jól látszik, hogy akár 4900 forintot is érhet egy kétezres, 8900-at egy ötezres, 13 900-at egy tízezres és 28 000 forintot egy húszezres bankjegy.

  A névértéken felül árult fenti bankjegyek azért érnek többet, mint amennyiért egy boltban vásárolhatnánk a segítségükkel, mert alacsony a sorszámuk. Ez azt jelenti, hogy a bankjegyeken található egyedi sorszám első két betűje után egy viszonylag kis szám következik. Ez alól csak a kétezres a kivétel, az viszont egy díszcsomagolásban érkező emlékbankjegy, így az ezért ér többet, mint amennyi rá van írva.

  Gyűjtői célokra címletenként rendszerint az 1-től 200-ig, esetenként 1-től 500 vagy 600-ig terjedő számozású nyomdafriss bankjegyeket különíti el az MNB.

  Kommentek:

  Top 16