• Külföld

Egyszerre 15 ezer migráns érkezhet

A görög komphajók legénysége sztrájkol, ezért kevesebb migráns van a szerb-macedón határra. Az elmúlt 24 órában ezren érkeztek Presevóba, mert nem tudnak Leszboszról a szárazföldre jutni.

Forrás: Europress - Getty Images/Anadolu Agency

Forrás: Europress - Getty Images/Anadolu Agency

A szokottnál kevesebben vannak Presevóban, a szerb-macedón határ mellett. Leszbosz szigetén torlódtak fel a migránsok. De a görög hajósok ma újra elkezdenek dolgozni, ezért várhatóan a szigeteken ragadt 15 ezer ember egyszerre érkezik Szerbiába. – írja az MTI.

Szerbiában közben új befogadóközpontokat alakítanak ki, mert jön a tél. Szerbia eredetileg háromezer migráns befogadását vállalta, most további háromezer embert be tud majd fogadni. Ellátásuk viszont, főleg a téli időszakban, rengeteg pénzbe kerül majd.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint télen sem csökkena menekültáradat. November és február napi ötezer ember érkezhet Európába a Balkánon keresztül. A szervezet ezért 96,15 millió dollár összegyűjtését kérte a nemzetközi közösségtől Horvátország, Görögország, Szerbia, Szlovénia és Macedónia támogatására. A pénz a befogadóközpontok téliesítésére, és a higiéniai körülmények és a vízellátás javítására kell.

Az UNHCR szerint módosulhat a migránsok útvonala, mert a Macedónián, Szerbián és Horvátországon át vezető út mellett megindulhatnak Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Montenegró, Románia és Koszovó felé is.

Top 0