• Belföld
Faktor

Ezekre megy el a fiatalok pénze, nehézkesen tudnak spórolni

Egyre többet kell a mindennapi kiadásokra is szánniuk.

A fiatalok nagy része a korábbinál többet költött 2017-ben és a jövőben is a kiadásaik növekedésével számolnak. A fiatalok fele azonban azt tervezi, hogy idén növeli a megtakarításait.

A ruha és az utazás fontos szempontEgyre több pénzt kell a fiataloknak a mindennapi kiadásokra szánniuk  – derült ki a K&H ifjúsági indexéből. Élelmiszerekre a fiatalok 41 százaléka költött többet, mint egy évvel korábban. Ruházatból 31 százalékuk vett nagyobb értékben, műszaki cikkekre pedig 27 százaléknak ment el több pénze 2017-ben. Azt a 19-29 évesek 35 százaléka tudta megengedni magának, hogy szórakozásra is többet szánjon.

40 százalékuk úgy véli, hogy idén ruhákra költ majd többet, 39 százalékuk pedig az idei nyaralási büdzsé emelkedéséről beszélt. 37 százalékuk az élelmiszer-kiadások további bővülésével kalkulál, 34 százalék pedig úgy számol, hogy a lakhatás lesz még drágább.

Szeretnének spórolni2017-ben a válaszadók kevesebb, harmada, 30 százalék tudott többet megtakarítani, mint egy évvel korábban. 19 százalék kevesebbet tudott csak félretenni, ráadásul az érintettek közel negyede (23 százaléka) egyáltalán nem tudott spórolni. A dolgozó fiatalok között is csak 38 százalék tudta növelni megtakarításait tavaly.

A fiatalok jelentős része tudatosan készül a jövőre: ezt jelzi, hogy 50 százalékuk szeretne idén többet félretenni. Mindössze 6 százalékuk gondolja úgy, hogy kevesebbet tud majd megspórolni. Viszont egyre kevesebben vannak, akik nem terveznek megtakarítani: arányuk 11 százalékra, azaz a felére zuhant a korábbi szintről.

A rendszeres fizetéssel rendelkező fiatalok fele érzékelte egyébként 2017-ben a saját nettó fizetése emelkedését. A nettó fizetés változását 43 százalékuk csak kisebb mértékűnek tartotta, 7 százalékuk azonban nagyobb növekedést észlelt.

Kommentek:

Top 0