• Élet
Faktor

Ezekre a dolgokra különösen figyeljen oda, ha nyáron sportol

Mutatjuk, hogy segíthet magán a hőségben, amikor nagyobb megterhelés éri.

A nyári időszak a tömegsport rendezvények, a sportturizmus és a hobbisportok szempontjából is egy kiemelt időszak, hiszen látszólag sokkal kevésbé kell megküzdeni az időjárási elemekkel. A látszat azonban, mint oly sokszor, most is csal, ezért a K&H mozdulj! program összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amik a hőségben végzett nagyobb megterhelés során segítséget nyújthatnak.

Ha romlik a teljesítményAz egyéni adottságoktól és állóképességtől függően ezért már 20 fok fölött érzékelhetjük, hogy sportolás közben romlik a teljesítmény-kifejtésünk, illetve megnő a terhelés utáni pihenőidő hossza.

Megoldás: Mivel az arc és a nyak bővelkedik azokban a receptorokban, amelyek informálják a hőszabályozó központot, és ezzel befolyásolják a testhőmérsékletünket, ezért a fej, a nyak, az arc hűtése a leghatékonyabb.

Nagyobb a folyadékveszteségMivel szervezetünk óránként maximum egy liter vizet tud ténylegesen hasznosítani, ezért igen fontos a gyakori, kisebb mennyiségű folyadékutánpótlás.

Megoldás: 1/2 óránál hosszabb testmozgáshoz vigyünk magunkkal folyadékot, rendezvényeken pedig bátran fogyasszuk a szervezők által előkészített frissítőkből.

Tegyünk a leégés ellenIntenzív testmozgás közben csábító gondolat, hogy a pólónk levételével is enyhítsük melegünket. Az izzadt bőrfelület azonban nagyon könnyen leéghet, hiszen az izzadságcseppek gyűjtőlencseként nyelik magukba a napsugarakat.

Megoldás: Melegben is fontos a ruházat, ami biztosítja a jó légkeringést, és a bőrünket is óvja a napsugárzástól. Emellett érdemes a szokásosnál nagyobb fényvédőfaktorú naptejet használni.

A fej védelme is fontosAmennyiben hosszabb ideig fokozott hősugárzás éri a fejet, az agy felmelegszik, és hőguta alakul ki.

Megoldás: Egy fejfedő sokat segíthet a napszúrás elkerülésében – és egyúttal arra is felhasználhatjuk, hogy nedvesen tartva hűtse testünket.

Számolni kell a bogarakkal isNemcsak a napsugárzás miatt érdemes óvni szemünket. A minimális plusz súly ellenére jelentősen ronthatja komfortérzetünket, ha egy potyautas a szemünkbe kerül.

Megoldás: Szinte bármilyen napszemüveg alkalmas lehet arra, hogy megvédje szemünket a bogarakkal szemben.

Kommentek:

Top 0