• Belföld
Mágó Károly
Mágó Károly

Ezekre figyeljen a nagy hidegben

Az elmúlt napokban folyamatosan csökkent a hőmérséklet, ma reggel pedig már mínusz nyolc fok volt. Ilyen hidegben pedig csökken a koncentrációs képesség. Sok autó, főleg az öregebbek nehezen vagy be sem indulnak. De még ennél is rosszabbul járhat az, aki út közben robban le és nem kap rövid időn belül segítséget.

Mínusz nyolc fok – ilyen, vagy még ennél is hidegebb volt az országban mindenhol ma reggel. Hajnalban pedig több helyen mínusz tíz foknál is kevesebbet mértek. Ilyen időjárás mellett pedig mindenki azzal van elfoglalva, hogy fázik, nem tud másra figyelni, így jelentősen csökken a koncentrációs képesség, illetve a fizikai terhelhetőség – mondja az általunk megkérdezett háziorvos.

fotó: Simay Dóra

fotó: Simay Dóra

Fotó: Simay Dóra

EZT IS AJÁNLJUK:

  Komáromi Zoltán azt is mondja, a két legfontosabb dolog, a megfelelő öltözködés és a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. A bőrben lévő erek ugyanis ilyen hidegben összehúzódnak, a nagyfokú fázást pedig didergés követi. A szakember azt is tanácsolja, reggel indulás előtt mindenki igyon meg legalább 3-4 deci forró folyadékot. Annak ugyanis értágító hatása van.

  Az időseknek viszont az javasolja, ha tehetik, ilyen hidegben ne mozduljanak ki. Kérjenek meg mást, hogy vásároljon be vagy adják fel a csekket. Ilyenkor ugyanis rengeteg helyen van jég. Ha azon valaki elcsúszik, komoly sérülése lehet. Ebben az évszakban jelentősen nő az esések és ezzel együtt a combnyak törések száma.

  A hidegnek azonban a szakember szerint van jó oldala is, ilyenkor ugyanis a vírusok rövidebb ideig vannak a levegőben. A szünet utáni iskolakezdés illetve a hét második felében érkező felmelegedés miatt viszont jelentősen nőhet az influenzások száma.

  Ha esetleg valaki elfelejtette megnézni, hogy az ablakmosóban fagyálló van-e, akkor az tegye meg. Ha pedig befagyott álljon meleg helyre – például egy parkolóban -, ahol miután kiolvadt, ki tudja spriccelni, és a helyére fagyállót tud tölteni– ezt már az autóklub közlekedési szakértő tanácsolja.

  Lovas Károly azt is mondja, ezután a motorban lévő fagyállót is meg kell nézni. Illetve egészen pontosan nézetni, azt is ugyanis egy speciális műszerrel tudják a szerelők megmondani, hogy az hány fokos hidegig bírja. Ez - teszi hozzá - főleg azoknak fontos, akik nem rég vettek használt autót és nem tudják, hogy az autóval mi történt korábban.

  Azt is mondja, amikor egy autó több napig állt egy helyben a nagy hidegben, akkor nem szabad gyorsan menni vele elindulás után. Vagy ahogy ő fogalmaz magas fordulaton menni vele az első néhány percben. Az ugyanis szerinte nagy kopást okoz. Ezzel kapcsolatban két dolgot tanácsol: vagy járassuk az autót elindulás előtt, vagy nagyon lassan induljunk el.

  Azt is tanácsolja, hogy az autóban mindig legyen egy olyan téli kabát, amiért nem kár. Bármikor történhet ugyanis olyan váratlan helyzet, amikor az autó alá kell feküdni. Azt is javasolja, hogy ha valaki hosszabb útra indul vigyen magával egy kevés homokot illetve egy ásólapát. Ezekkel ugyanis könnyebben tud kiszabadulni a hó fogságából.

  Lovas szerint fontos még, hogy senki se hagyja el a várost kevés benzinnel. Ha ugyanis nem tud tovább menni, mert lerobban, fontos, hogy a motort járatni tudja, hogy a fűtés működjön.

  Top 16