• Belföld
Faktor

Ezekre a veszélyekre kell figyelni a nyáron

A nyári szabadtéri programok, fesztiválok, táborok, nyaralások idején jellemző veszélyekre, a balesetek, a tűzesetek megelőzésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az OKF szerint nyaraláskor elsősorban

a viharok és a kerti sütés-főzés közben kialakult kisebb tüzek jelentenek veszélyt.

Vihar közeledtével a kerti bútorokat és a szél által mozdítható tárgyakat rögzíteni kell, vagy biztonságos helyre tenni. A kerti tüzet pedig soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, és mindig kéznél kell lennie elegendő oltóanyagnak.

Táborban jellemzően kisebb balesetek fordulnak elő. Az OKF a túrázóknak azt ajánlja, legyen náluk

feltöltött mobiltelefon és térkép,

a csoportot senki ne hagyja el, segítségkérésnél pedig a lehető legpontosabban adják meg a baleset helyszínét.

Fesztiválokon a legnagyobb kockázatot a nagy tömeg és a bódult emberek jelentik,

baj esetén a legfontosabb, hogy kövessék a biztonsági személyzet utasításait.

A hőség és a hétvégi forgalom növekedése miatt több a baleset, ami torlódáshoz és hosszabb várakozáshoz vezet. Ezért fontos, hogy mindenkinek jusson elég innivalója.

Kisgyerekeket, alvó embert és háziállatot senki ne hagyjon a tűző napon a bezárt gépjárműben!

Vízparton a leggyakrabban a hirtelen jött viharok jelentenek veszélyt, ezért a katasztrófavédelem azt ajánlja, mindenki figyelje az időjárási figyelmeztetéseket, a nagy tavakon

a viharjelző rendszert.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ilyenkor is jellemzőek az elektromos hálózat túlterheléséből adódó tűzesetek. A serpenyőben meggyulladó olajat tilos vízzel oltani, elektromos tűz esetén pedig először áramtalanítani kell a helyiséget.

Az okostelefonnal vagy táblagéppel rendelkezőknek az OKF azt ajánlja, hogy telepítsék a katasztrófavédelem VÉSZ alkalmazását, amely a veszélyhelyzetekről tájékoztat. Az alkalmazást letöltő felhasználó beállíthatja magának, hogy Magyarország mely területéről kér azonnali értesítést mobil eszközére. Kijelölheti a lakóhelyéhez igazított értesítési zónát, egy-egy megyét, a nagyobb hazai tavak környékét, vagy akár az egész országot is.

Kommentek:

Top 0