• Sport

Ezekhez a csapatokhoz kerülhet Mourinho

Tegnap bejelentette a Chelsea, hogy kirúgják José Mourinhót, mert a csapat a bajnokságban nem megfelelően szerepelt. A londoni csapatnál felmerült Josep Guardiola és Guus Hiddink neve is, viszont arról is megindultak a találgatások, hogy hol lesz legközelebb edző José Mourinho.

Fotó: Europress - Ian Walton/Getty Images

Fotó: Europress - Ian Walton/Getty Images

Hét hónappal ezelőtt a Chelsea megnyerte az angol bajnokságot, és meghosszabbították José Mourinho szerződését. Ezek ellenére a londoni csapat szenved a Premier League idei szezonjában, a Chelsea mindössze 16. helyen áll a bajnokságban 16 forduló után, és egy pont választja el őket a kiesőhelyektől. Emiatt tegnap kirúgták José Mourinhót.

Angliában már azt is tudni vélik, hogy a portugál utódja a holland válogatott élén megbukott Guus Hiddink lesz. Hiddink korábban már volt beugró a Chelsea kispadján, 2009 februárjától öt hónapon keresztül volt menedzser. A Chelsea – több angol klubhoz hasonlóan – nagyon szeretné megszerezni Josep Guardiolát, aki jövő héten jelenti be, hogy jövő nyártól hol folytatja. Ez azt is jelentheti, hogy Hiddink ismét csak ideiglenesen lesz edző, ha sikerül Roman Abramovicsnak szerződtetnie Guardiolát.

A német lapok szerint már az is megvan, hogy a Bayern kivel fogja helyettesíteni Guardiolát, Carlo Ancelotti lehet a bajor klub következő edzője.

De mi lesz Mourinhóval?A portugál edzőt kevés klub tudja megfizetni, és minden bizonnyal Mourinho egy Bajnokok Ligája esélyes csapat kispadjára szeretne leülni. Bár a Manchester United idén már kiesett a BL-ből, ezek ellenére az angol fogadóirodák szerint ez a legvalószínűbb állomás Mourinho számára. A Manchester Unitednél már korábban is felmerült Mourinho neve, de Sir Alex Ferguson visszavonulása után előbb David Moyesra, majd Louis van Gaalra esett a választás. A holland edző helye viszont bizonytalan, mert nem sikerült továbbjutni a csapattal a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe.

Odsszok arra, hogy hol folytatja Mourinho:

Manchester United – 2.00   Real Madrid – 4.00   PSG – 4.50

Manchester City – 10.00   Portugália – 11.00   Bayern München – 11.00

Anglia – 15.00   Inter Milan – 17.00

A másik manchesteri csapat, a Manchester City is lehetséges opció, mert ha a Chelsea el tudja csábítani Guardiolát a Bayern Münchentől, akkor Pellegrini helyére a portugál edző is érkezhet.

Természetesen azonnal felmerült a lehetőség, hogy a Real Madrid visszahívja a portugál edzőt, de Perez cáfolta az értesüléseket:

Sosem tudhatod, hogy mit hoz a jövő, de Mourinho most biztos nem jön a Realhoz.

- mondta a Real Madrid elnöke ma egy rádióműsorban.

A váltásnak ezek ellenére lenne realitása, mert Rafa Benitez nem népszerű Madridban a Barcelona elleni 4-0-s vereség óta. A Real Madrid jelenleg a spanyol bajnokság harmadik helyén áll 5 ponttal lemaradva a Barcelona és az Atletico Madrid mögött.

Egyes angol szakírók szerint Mourinho egy újabb országban próbálhat szerencsét. Portugália, Anglia, Olaszország és Spanyolország után Franciaországban is szívesen nyerne bajnokságot. Jelenleg egyetlen francia csapat van, amely Mourinho számára vonzó lehet, ez pedig a Paris Saint-Germain. Már korábban is voltak azzal kapcsolatban pletykák, hogy a portugál edző a Chelsea háta mögött már korábban megkezdte a tárgyalásokat a franciákkal, így nem lenne meglepő, ha a portugál venné át Laurent Blanc helyét.

Miután Mourinho elhagyta Olaszországot, maga is fogalmazott úgy, hogy szívesen visszatérne korábbi sikerei helyszínére. Az Inter ugyan vezeti az olasz bajnokságot, így José Mourinho érkezése nem valószínű, de erre is van minimális esély.

Szövetségi kapitány?Olyan forgatókönyvek is léteznek, melyek szerint Mourinho nem egy klubcsapatot irányítana a jövőben, hanem valamelyik ország válogatottját. Az angol szaklapok szerint jelenleg két olyan szövetségi kapitányi poszt van, ahol José Mourinho neve komolyan felmerülhet: Portugália és Anglia.

Ha korábban menesztik Mourinhót, akkor nagy valószínűséggel sokan szívesen látták volna a portugál válogatott kispadján. Azonban Fernando Santos kinevezése óta jól játszik Portugália. Emiatt nem valószínű, hogy az Európa-bajnokság előtt leváltanák a jelenlegi szövetségi kapitányt, de egy esetleges kudarc esetén, ha elérhető lesz még akkor Mourinho, akkor korábbi nyilatkozataiból kiindulva, biztos elvállalná a felkérést. A portugál csapat a 2016-os Európa-bajnokságon az F-csoportba került, ahol Magyarországgal, Izlanddal és Ausztriával fog játszani.

José Mourinho neve 2007-ben egyszer már felmerült az angol válogatott élén, miután Steve McLaren távozott a nemzeti csapat éléről. Akkor végül Fabio Capello lett a befutó, de minden bizonnyal Mourinho szívesen elfogadná ezt az állást is, mert szeret Angliában dolgozni, saját bevallása szerint a szigetországi foci a szenvedélye. A szövetségi kapitányi posztra jelen pillanatban ugyan nincs nagy esély, mert Anglia minden meccsét megnyerte a selejtezők alatt, de ahogy Portugália esetében, egy rossz Eb-szereplés miatt itt is leválthatják Roy Hodgsont.

Egyelőre tehát nehéz megmondani, hogy hová fog kerülni José Mourinho, de ha tavasszal nem is, nyáron biztosan csapatot talál magának a portugál edző.

Top 0