• Tech

Ezeket még valószínűleg nem tudta eddig a Facebook újításáról

Ezen a hétvégén tesztelik két országban is a Facebook hamarosan bevezetésre kerülő újdonságát, a "tetszik" gomb mellett megjelenő új hangulatjeleket, hivatalos nevén reakciókat. Meglepő oka van annak, hogy miért a spanyolok és az írek próbálhatják ki először, és arra is van magyarázat, hogy "nem tetszik"-lehetőség miért nem lesz továbbra sem.

Nyilván Önnel is előfordult már, hogy olyan bejegyzést olvasott a Facebookon, amely feldühítette, elszomorította vagy éppen úgy felvidította, hogy nem is tudta kifejezni az örömét a „tetszik” gomb megnyomásával. Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója már a múlt hónapban célzott rá, hogy ezzel kezdenek valamit, de akkor még az egész világsajtó úgy értelmezte, hogy a „tetszik” gomb mellett megjelenik a „nem tetszik” is. Aztán kiderült, hogy ennél összetettebb megoldást kerestek.

Fotó: AFP/Gerard Julien

Fotó: AFP/Gerard Julien

A felfelé mutató hüvelykujj (vagy, ahogy mi magyarok is mondjuk, a „lájkolás”) mellett ezentúl további hat hangulatjellel is minősíthetjük majd a Facebook-bejegyzéseket. Lehetőség lesz kifejezni azt, hogy szeretjük, amit látunk, vagy éppen azt is, hogy megnevettet az adott poszt. Az örömöt vagy boldogságot kifejező jelet is használhatunk majd, de arra is lesz mód, hogy hangot adjunk annak, ha valami elszomorít, feldühít minket vagy éppen meghökkent.

A Facebook „Reactions”-nek azaz reakcióknak nevezi az új lehetőséget, amelyet már tesztelnek is ezen a hétvégén Spanyolországban és Írországban. Hangulatjeleket, matricákat persze már eddig is adhattunk hozzászólások segítségével egyes bejegyzésekhez, képekhez vagy videókhoz. A mostani megoldás egyrészt gyorsabb lesz, másfelől pedig ugyanolyan számlálója lesz az egyes reakcióknak, mint annak, hogy hány embernek tetszik az adott bejegyzés. Vagyis láthatjuk majd, hogy hány embert vidít fel, vagy éppen bosszant az, amit közzétettünk a hírfolyamban. A tetszik gomb hosszú megnyomásával érhetjük el az új funkciókat, a gyakorlatban így néz majd ki:

A The Verge a Facebook hírfolyamfejlesztésekért felelős vezetőjétől, Adam Mosseritől több érdekességet is megtudott az új lehetőségek bevezetésének a hátteréről. Talán furcsa például, de állítólag nagyon sok felhasználó működési hibaként értelmezte azt, hogy nincsen nevetős reakció a Facebook-on, és hibaüzenetet küldtek a fejlesztőknek. Azt pedig, hogy miért éppen ezt a hat hangulatjelet vezeti be „reakcióként” a Facebook, a felhasználók egyszavas hozzászólásai (pl. angol nyelvben haha vagy wow) és a kommentekben küldött, tavaly bevezetett matricák összesített vizsgálata alapján határozták meg.

Az sem véletlen, hogy a spanyolok és az írek tesztelik a rendszert. Az adatok alapján ugyanis ezekben az országokban van a felhasználóknak a legkevesebb külföldi Facebook-barátjuk. Ez azért fontos, mert nyilván az furcsa lenne – a teszt szempontjából mindenképpen - , ha valaki olyan reakciójelet használna egy posztnál, amelyet a bejegyzés írója nem lát, mert az ő országában még nem elérhető a funkció. A lap újságírójának mindezek mellett azt mondta még a Facebook-os vezető, hogy bár magától értetődő lenne a „tetszik” gomb mellett egy „nem tetszik” lehetőség is, de szerintük valójában az emberek nem igazán akarták ezt.

Fotó: AFP/Gerard Julien

Fotó: AFP/Gerard Julien

Ugyanis, a hivatalos magyarázat szerint, ha valami nem tetszik nekik, akkor egyszerűen leírják egy hozzászólásban, a gombokkal inkább érzelmeket, pl. együttérzést, rokonszenvet akartak kifejezni. Egy „nem tetszik” pedig nem írja körül elég pontosan, hogy mit is gondol a felhasználó, miért nem tetszik neki, amit lát vagy olvas. Azt pedig már csak a lap újságírója teszi hozzá, hogy valószínűleg azt sem akarták, hogy a Facebook-használók provokálják egymást vagy gúnyolódjanak a másikon azzal, hogy valami „nem tetszik”. Ez ugyanis jó eséllyel ahhoz vezetne, hogy kevesebbet használnák az oldalt.

Top 0