• Politika
Faktor

Ez lehet a migránsok új útvonala Magyarországra

Az elmúlt 24 órában Horvátország, Szlovénia és Szerbia is bejelentette, hogy csak azokat a migránsokat engedi be a területére, aki menedékkérelmet akarnak benyújtani a területükön - ez azt jelenti, hogy az eddigi útvonalakon vége a migránsok nyugat felé utaztatásának. Ezért a migránsok valószínűleg új útvonalakon próbálkoznak majd: az egyik Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül vezethet, a másik pedig Görögországból Albánia, esetleg Montenegró érintésével Olaszországba.

Azok után, hogy a hétfői uniós csúcstalálkozón döntés született az ellenőrzés nélküli balkáni migráció megfékezéséről, nagyon felgyorsultak az események. Szlovénia kedden közölte, hogy éjféltől ismét szigorít az illegális bevándorlók beengedésének szabályain: csak azokat a migránsokat engedi be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy menedéket kérnének Szlovéniában. Az intézkedésekre Szerbia és Horvátország is reagált, és hasonló korlátozásokat vezetett be. Szerdán pedig Macedónia jelentette be, hogy teljesen lezárta a macedón-görög határt.

Az alábbi térképen a héten bezáródó, a migránsok nagy többsége által eddig használt útvonalat jelöltük zölddel, a lehetséges új irányokat pedig narancssárga színnel. Látható, hogy Görögország partjaira érve a migránsoknak mostantól – az eddigi útvonalakon próbálkozva – legalább kettős védvonalon kéne átjutniuk: Magyarország déli határain kerítés áll, de Horvátország, Szlovénia és Szerbia is szigorítás mellett döntött.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Bulgária, Románia, Magyarország

  Ebben a helyzetben a migránsok két új útvonalon próbálkozhatnak. Megpróbálhatnak Bulgária területére jutni, ahonnan Románián és Magyarországon keresztül haladnának nyugatra. A jelek szerint azonban sokáig itt sem járhatnak majd sikerrel: Pintér Sándor ma a migrációs vészhelyzet kihirdetésekor azt mondta, 10 nap alatt elkészülhet a műszaki határzár a román-magyar határon.

  Emellett Bulgária is mindent megtesz annak megakadályozására, hogy a migránsok tömegei az ország területén keresztül vonuljanak. Rumjana Bacsvarova miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter azt mondta: „Felismertük ezt a kockázatot, és mindent megteszünk ellene”. Bulgária tovább építi a bolgár-török határ mentén 2014 közepén emelt, harminc kilométeres kerítését, amelynek következtében a Törökország felől érkezők kizárólag a hivatalos határállomásokon kelhetnek át Bulgáriába, és a rendőrség, valamint a hadsereg a görög fegyveres erőkkel közösen gyakorolta a határok menekültek elleni megvédését.

  Albánia, Olaszország

  A másik alternatív útvonal Görögországból vezet Albánia vagy Montenegró területére, ahonnan a migránsok az Adrián átjutva érkezhetnek Olaszország területére. Kedvezhet a migránsok számára, hogy az albán-görög határszakaszt hegyek tagolják és erdők borítják, ami megnehezíti a szakasz védelmét. Ráadásul az Albánia és Olaszország közötti útvonalat a drogcsempészek is szívesen használják, és ők valószínűleg hamar tudnak alkalmazkodni az újfajta kereslethez.

  Az olasz külügyminiszter tegnap arról beszélt, hogy a lehetséges új útvonalról nem lehet nem tudomást venni, de jelenleg „nincs konkrét jele”, hogy embercsempészek szervezkednének a területen. Szerinte az albán kormánnyal való együttműködés segíthet a probléma kezelésében.  

  Top 16