• Belföld
MZ/X

Ezek az ünnepi ételek megmérgezik a háziállatokat

Semmiképp ne adjunk belőle a kedvencünknek!

Az ünnepek alatt még nehezebb megállni, hogy ne adjunk egy-két falatot a kutyáknak, macskának is a karácsonyi fogásokból. A következő ételeknél mégis muszáj lesz, mivel megbetegíthetik az állatokat.

A bien.hu összegyűjtött 5 finomságot, amire ez fokozottan igaz. 

1. Sült pulyka

A sült hús illata csábítóan hathat a kis kedvencekre, és azt gondolhatjuk, néhány falatból biztosan nem lesz baja, mivel eleve húsevők. 

A húsok ízesítéséhez használt olajok, fűszerekés pácok emésztésére azonban nincs felkészülve az állatok gyomra, ezért a sült hús könnyen ételmérgezést okozhat kedvencednél. Inkább natúr, csont nélküli fogásokkal kedveskedjünk nekik.

2. Hagyma

Mindegy, hogy szárított, pirított vagy főtt, ha van hagyma az ételben, semmi esetre se adjunk belőle a kutyának és a cicának sem, mert ez számukra mérgező! A bajt a hagyma egyik vegyülete, az úgynevezett N-propil-diszulfid okozza.

Ez a toxin oxidatív károsodást okozhat a kutyák vörös vérsejtjeiben azzal, hogy meggátolja az oxigénmolekulákkal való kötődésüket. Ez nagyon megnehezíti az állat testének oxigénellátását, és a szervezet úgy gondolhatja, hogy a vörös vérsejtek idegen anyagok, így elkezdheti megtámadni őket.

A következmények akár végzetesek is lehetnek – és ugyanez igaz a cicákra is.

3. Csokoládé

A csokoládé, vagy csoki tartalmú étel súlyosan mérgező lehet az állatokra a benne lévő, koffeinhez hasonló összetevő, a teobromin miatt.

Ha „csak” hányással és hasmenéssel megússzuk a dolgot, még szerencsénk volt, de a teobromin akár rohamokat és szélsőséges esetben halált is okozhat a házi kedvenceknél, szóval, bármennyire könyörög is érte, ha igazán szeretjük őket, nem adunk nekik például a szaloncukorból.

4. Nyers tojás

Amiben nyers tojás van, azt semmiképpen sem tanácsos a kisállatoknak elfogyasztani, még akkor sem, ha csak a keveréshez használt kanálról kapják meg  a maradékot, ugyanis szalmonellával vagy E-colival is megfertőződhetnek.

Ráadással a nyers tojásfehérjében található avidin nevű protein még a biotin felszívódásával kapcsolatos problémákat is okozhat a cicák szervezetében, amik pedig bőr- és szőrproblémákhoz vezetnek, különösen az arra érzékeny állatoknál.

5. Alkohol

Mivel más az állatok anyagcseréje, kisebb a testsúlyuk és nem is szokott hozzá a szervezetük az alkohollal való találkozáshoz, nagyon könnyen alkoholmérgezést kaphatnak.

Ez nagyon gyorsan a vércukor, a testhőmérséklet és a vérnyomás lezuhanásához vezethet, ami borzalmas szenvedést jelent szerencsétlen állatoknak, és akár napokig is eltarthat, amíg regenerálódnak – ha egyáltalán lesz erre alkalmuk...

Kommentek:

Top 0